изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 00:39 EEST
Властта харчи като за последно    
НовиниМежду 5 и 10 млн. лв. ще изхарчи властта за предизборни екстри, които лъскат имиджа й напук на световната криза. Управляващите се разпищолиха и се надпреварват в т.нар. обществени поръчки и договаряния без конкурс в края на мандата си. В момента властта осъзна, че кризата въпреки мантрите й няма да ни заобиколи, като пилее за последно.

На първо място за да си осигури необходимите екстри за бъдни дни и за да изхарчи едни пари в края на мандата. Нищо, че официалните позивни са за намаляване разходите на ведомствата. Най-много да го отнесат държавните чиновници, чиито заплати наистина ще бъдат орязани. Иначе властта няма никакво намерение да пести кризисно, за което говорят последните й поръчки. Месец преди изборите властта харчи парите на данъкоплатците като за последно, установява проверка на Поглед  в Агенцията за обществени поръчки.
Отличници в това отношение са Народното събрание и Комисията по досиетата. Броени дни преди разпускането на сегашния парламент, администрацията на Георги Пирински реши да сменя асансьорите на сградата си на пл. "Княз Александър І". Петте нови съоръжения ще струват на данъкоплатците 791 666 лв. без ДДС. В тръжнатадокументация е записано още, че предметът на доставката е "асансьори за хора".
Причината за ненадейната смяна на съоръженията в сградата на бившия Партиен дом не еизвестна. Ако се допусне, че тези асансьори имат срок на гарантирана безопасност, тогава логичният въпрос е защо никой не сменя асансьорите наблоковете от 60-те г.
Бързина и припряност демонстрира парламентарният шеф Пирински и при обществената поръчка за изграждането на нова пленарна зала за Народното събрание. Според предварително обявление от края на май тази година, за изграждането на стъкления купол в сърцевината на Партийния дом са отделени 29 млн. лв. Парламентарното ръководство е планирало необходимите пари за етапа от реализирането на проекта до 2011 г. Издигането на футуристичния стъклен купол в двора на зданието на пл. "Княз Александър I" да отнеме 28 месеца. Ако изпълнението на поръчката стартира сега, новият депутатски комплекс трябва да бъде завършен до края на 2011-а.
В края на май изтича срокът за "осигуряване на самолетни билети за превоз по въздух на пътници и багаж при служебните пътувания в чужбина на народните представители и служителите на Народното събрание". Там са заложени 1 333 334 лева без ДДС. Крайният срок за получаване на оферти е 9 юни 2009 г. Странна е грижата на Пирински за следващите депутати, коментират от опозицията. Още по-странно е как е заложена тази огромна сума в прогнозната цена на офертата.
В началото на април тази година стана ясно, че Народното събрание има намерение да похарчи 3 млн. лв. за нови коли. 52 автомобила от автопарка на 40-ия парламент били за подмяна, съобщи администрацията на Народното събрание. Тъй като тези машини били изминали 500 000 км. и били амортизирани, се налагало възлагането на обществената поръчка. През 2008 г. парламентът имаше наремение да похарчи близо 2,7 млн. лв.
Обществена поръчка обаче на беше възложена. Вероятно сега парламентът ще подмени около 80 коли "Мерцедес" и "БМВ". Досега покупката се отлагаше заради страх от обществената реакция. Законодателите са единодушни, че има нужда от подмяна на старите автомобили, които застрашават сигурността им, но не всички са привърженици на скъпите марки. Препоръчват не толкова луксозните, за да не се дразнят избирателите.
"Златни" ще трябва да се новите стелажи на Комисията по досиетата. Институцията, ръкодовена от Евтим Костадинов е отделила цели 1,2 млн. лв. без ДДС за тях. В обществената поръчка е записано, че архивните стелажни системи трябва да са подвижни и стационарни. Те са предвидени за складиране на досиетата на агенти към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия. За да участват в търга фирмите трябва да внесат 12 000 лв. по банковата сметка на комисията.
Гаранцията за изпълнението пък е 5 процента от общата стойността поръчката. /БЛИЦ
 


Сходни връзки

Властта харчи като за последно | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди