изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 10:47 EET
ДНЕС ще упражнява реален контрол върху действията на управляващите    
Политика

Лили Иванова пожела «На добър час!» на Движението. ДНЕС: Да си върнем държавата!



  

Общото събрание на Движение за национално единство и спасение (ДНЕС) се проведе на 10.05.2009 г. в Зала „Москва” на Парк-хотел Москва, която се оказа малка за над 500 граждани и представители на над 43 неправителствени организации, обединяващи в момента над 7000 души, дошли да подкрепят Движението.

 

Само за две седмици от старта на новия граждански проект, който бе даден на 26.04.2009 г. от 6 неправителствени организации и 22 авторитетни личности с активна гражданска позиция, Движението набра лавинообразна скорост и вече се превръща в най-мощното гражданско обединение в България, нямащо аналог за последните 20 години.

 

Каузата на Движение ДНЕС привлече на своя страна и редица популярни личности и творци в България. Примата на българската естрада Лили Иванова изпрати приветствие до събранието с думите: „Благодаря, че съм уважена и поканена в учредяването на новото движение ДНЕС. Интересуват ме наистина целите на това движение, защото не желая да участвам в политически формации, тъй като следвам посоката на своя живот. Всичките ми дела са свързани с кутурата. Като начало на добър час.”

 

На общото събрание своята подкрепа към идеите на ДНЕС изразиха и Мария Илиева, Графа, Хилда Казасян, Наско и Славчо от БТР, Любо от „Те”, Владимир Карамазов, Атанас Янкулов, Йордан Караджов и др. Да изразят подкрепа си към ДНЕС  дойдоха и едни от най-мощните неправителствени организации в България - Българска офицерска легия „Раковски”, Българска асоциация на ръководителите полети „БУЛАТКА” и Национален съюз на превозвачите.

 

ДНЕС дава силна заявка за истинска промяна в обществено-политическите взаимоотношение в България и за изграждането на мощен, единен граждански сектор, способен да упражни реален контрол върху действията на политиците и управляващите в страната. Това личи и от приетия с пълен консенсус от участниците в събранието „Призив към българските политици”, в който се казва: „Уважаеми български политици, вие забравихте, че сте граждани на Република България и че депутатските и управленските мандати не ви правят по-различни”.

 

От Движение ДНЕС призовават политиците да преобърнат отношението си към гражданското общество и да започнат да работят за гражданите „Това е „Гражданският преврат”, който ние българските граждани искаме да се случи”, се казва още в Призива. Движение ДНЕС ще настоява за спазване на дадените от политиците обещания и спазване на Европейските директиви за отношенията с гражданското общество. „С вашето поведение вие унизихте България пред света и загубихте доверието на българските граждани.... Вие живеете в собствен свят на непрозрачност, корупция и лична изгода.... Искаме да си върнем държавата!” се казва още в Призива.

 

Като израз на отворения, граждански характер на Движение ДНЕС, участниците в общото събрание решиха да не избират лидер и ръководство, а определиха Координационен съвет, който има за цел да координира действията на ДНЕС, да популяризира идеите му и да го представлява пред политиците.

 

За членове на Координационния съвет на Движението бяха избрани проф. Радостин Москов, журналистите Иван Такев, Виктор Ангелоев от „Хоризонт” на БНР и Красимир Луканов от „Господари на ефира”, проф. Чавдар Николов от ЮЗУ „Неофит Рилски” Благоевград, поетът Иван Есенски, водещият на предаването „Ясновидци” - Николай Георгиев, дизайнерката и собственик на модна къща „Рошавата гарга” Албена Александрова, проф. Вихроний Попнеделев, преподавател в Художествената академия, бизнесдамата Тошка Янева, актрисата Латинка Петрова, Румен Крумов, председател на Национален съюз на превозвачите в България, Димитър Станчев – изпълнителен директор на Асоциацията на продуцентите в България и екологът Валентин Йовев.

 

Общото събрание на ДНЕС прие искания за съдебна отговорност и адекватни наказания за политиците, отговорни за днешното състояние на България, за драстично намаляване на държавната администрация, за въвеждане на задължителни часове по родолюбие и вероучение в училищата, за категорични мерки за опазване на живота и здравето на децата и младежите и драконови наказания срещу дилърите на дрога, педофилите, участниците в организирани престъпни групи, занимаващи се с трафик на хора, порнография и детска проституция.

 

Предстои „Приемни на улицата”, в които гражданите ще могат да се запознаят с Апела, Призива и Исканията на Движение ДНЕС, да залеят цялата страна. В рамките на месец май във всички областни центрове ще се проведат учредителни събрания на местни структури на ДНЕС. Движението ще организира протест срещу диктата на монополите в България и ще подготви съдебен иск срещу действията на Енерго разпределителните предприятия в България.

 

Очаква се в следващите седмици още десетки организации и хиляди граждани да припознаят идеите на Движение за национално единство и спасение ДНЕС и да подкрепят Апела, Призива и Исканията на най-мощното гражданско обединение в България.

 

 


Сходни връзки

ДНЕС ще упражнява реален контрол върху действията на управляващите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди