изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 09:11 EET
ДЕМОКРАЦИЯ ПО БЪЛГАРСКИ: Депутатите отрязаха Конституционния съд по делото за изборите    
Парламент
Комисията по правни въпроси към парламента няма да даде становище пред Конституционния съд (КС) във връзка с искането на 70 депутати за установяване на противоконституционност на текстове от промените в Закона за избиране на народни представители.


До този извод стигнаха единодушно членовете на комисията на извънредно заседание днес, съобщи БТА.
Преди празниците депутати от опозицията, НДСВ и Георги Близнашки от Коалиция за България сезихара КС заради т.нар. мажоритарни народни представители и 8-процентната бариера за коалиции, която беше вдигната в последния момент.
Христо Бисеров от ДПС заяви, че е практика Комисията да не взема становище по дела, чийто предмет са приети от парламента закони. Тази позиция бе подкрепена и от Мая Манолова от левицата, Павел Шопов от "Атака" и Елиана Масева от ДСБ. Манолова заяви, че правната комисия не трябва да изготви становище, не защото делото е утре и няма време или защото не е била водещата комисия по изборното законодателство, а защото няма такава практика.
Според Павел Шопов единственото, което комисията може да направи, е да предостави на съда стенограмите от заседанията, на които е бил обсъждан Законът за избиране на народни представители.
Конституционният съд ще прецени дали оспорваните текстове противоречат с Конституцията така, както се твърди, каза след заседанието пред журналисти депутатът от левицата Надя Антонова. Тя изрази надежда съдът да прецени, че няма основание за противоконституционност на текстовете. Според Антонова, когато КС обяви определени текстове или цял закон за противоконституционен, това не поражда правни последици. Тя обясни, че ако това стане, ще действат старите текстове - дотолкова, доколкото съществуват, и не бъдат променени отново.
В правната сфера изборната материя няма как да бъде точно регламентирана и отмерена и 2000 души да избират един народен представител, коментира още Антонова. По думите й в момента навсякъде пропорционалните системи показват различия в броя на гласовете, с които се избира един депутат.  dir.bg
 


Сходни връзки

ДЕМОКРАЦИЯ ПО БЪЛГАРСКИ: Депутатите отрязаха Конституционния съд по делото за изборите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди