изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 12:46 EEST
Конституционният съд отхвърли 8-те процента    
Ред и сигурностДепутатът от Коалиция за България Георги Близнашки съобщи пред журналисти в парламента, че Конституционният съд (КС) е излязъл с решение по оспорваните текстове от Закона за избор на народни представители.

Според него магистратите са решили да отпадне текстът за 8% бариера за влизане на коалиции в парламента. По другия оспорван текст – за т.нар. мажоритарен елемент и разпределението на мандатите, текстът остава така, както беше приет от Народното събрание.
От Конституционния съд съобщиха, че заседанието продължава и в момента и още няма официално решение. Още двама депутати обаче - Огнян Герджиков и Станимир Илчев - и двамата от НДСВ, потвърдиха новината.
Удовлетворението е "50 на 50", тъй като куражът не достигна на всички съдии да постановят за неконституционност на мажоритарния елемент на изборите, коментира Огнян Герджиков, цитиран от БГНЕС. Според него не се налага избирателният закон да бъде променян „една несправедливост е отстранена, но друга остава". На въпрос дали решението удовлетворява желанието на президента за присъствието на мажоритарен елемент за сваляне на изборната бариера, Герджиков отговори кратко: “Така изглежда, което не е лошо“.
„Конституционният съд можеше със същата решителност да отхвърли текстовете, с които се въвежда мажоритарният елемент в досегашната избирателна система. Защото макар и относителна между двата текста – за бариерата и за мажоритарния елемент съществува еднаквост по отношение на противоконституционната им същност. Мисля, че сега трябва парламентът да извади този текст за 8% бариера от закона и затова има време. От това следва, че ще ходим на избори със съвсем леко променено изборно законодателство”, заяви пък Станимир Илчев от НДСВ. Той уточни, че на практика от жълтата партия са частично удовлетворени от решението на съда, след като те поеха инициативата той да бъде сезиран.
Междувременно председателстващият заседанието на парламента Любен Корнезов от Коалиция за България прочете от трибуната информацията в медиите за решението на КС. "Трябва обаче да направим точна справка, защото заседанието на КС продължава. Как ще знаем резултата, ако заседанието не е приключило", попита Корнезов, цитиран от БТА.
 


Сходни връзки

Конституционният съд отхвърли 8-те процента | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Конституционният съд отхвърли 8-те процента
Автор: Anonymous да 2009-05-12 @ 16:52 EEST

Справедливото решение на КС подсказва недвусмислено, че това корумпирано управление вече си отива и няма силата да командва изцяло съдебната система, която всъщност носи вината на политиците от БСП-ДПС-НДСВ за сегашното състояние на съда, прокуратурата и следствието.


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди