изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 16:40 EET
Конституционният съд обяви за противоконституционна 8 % изборна бариера за коалициите    
Ред и сигурностСофия. Конституционният съд обяви за противоконституционна 8 % изборна бариера за коалициите, съобщиха от съда. Съдът отхвърля искането за обявяване противоконституционността на избора на мажоритарни народни представители. Агенция "Фокус" публикува пълния текст на решението на съда.


Конституционният съд на Република България в закрито заседание разгледа по същество искането на 70 народни представители от 40-то Народно събрание за установяване противоконституционност на чл. 6, ал. 6 от ЗИНП; чл. 39, ал. 2 от ЗИНП, чл. 115, ал. 2 и ал. 3 от ЗИНП и свързаните с тях разпоредби от Закона за избиране на народни представители (обн. ДВ, бр. 37 от 2001 г. с последно изменение в ДВ, бр. 31 от 2009 г.).
На основание чл. 149, ал. 1, т. 2 от Конституцията Конституционният съд реши:

1. Обявява за противоконституционен:
Чл. 6, ал. 6 от Закона за избиране на народни представители (ЗИНП), относно думите „получилите не по-малко от осем на сто от действителните гласове в страната и чужбина”, с които се въвежда осем процента национална изборна бариера за коалициите. Останалата част от разпоредбата остава в сила.
Съдия Емилия Друмева е подписала решението в тази му част с особено мнение.

2. Отхвърля искането за обявяване противоконституционността на:
Чл. 39, ал. 2 ЗИНП, тъй като не се получи предвиденото в Конституцията мнозинство от седем души за или против противоконституционността на текста. За обявяване противоконституционността на текста гласуваха съдиите Румен Янков, Васил Гоцев, Людмил Нейков, Емилия Друмева, Владислав Славов и Благовест Пунев. Съдиите Евгени Танчев, Димитър Токушев, Пламен Киров, Красен Стойчев, Снежана Начева и Георги Петканов гласуваха за запазване на текста. Член 39 , ал. 2 ЗИНП остава в сила.

3. Отхвърля искането за обявяване противоконституционността на чл. 115, ал. 2 и ал. 3 ЗИНП. Съдиите Румен Янков, Васил Гоцев Людмил Нейков, Владислав Славов и Благовест Пунев са подписали решението с особено мнение в тази му част.

4. Отхвърля искането за обявяване противоконституционността на разпоредбите, които представляват логическо единство с чл. 39, ал. 2 и чл. 115, ал. 2 и 3 от ЗИНП. Съдиите Румен Янков, Васил Гоцев Людмил Нейков, Владислав Славов и Благовест Пунев са подписали с особено мнение в тази му част.
 


Сходни връзки

Конституционният съд обяви за противоконституционна 8 % изборна бариера за коалициите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди