изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 23:37 EEST
"НЕ ВЯРВАЙТЕ НА НИТО ЕДИН МИНИСТЪР И НА ОФИЦИАЛНИ ДОКУМЕНТИ, А САМО НА ПРЕЦЕНКАТА СИ"    
ОбществоТова препоръча Роже Флюгелс - холандски експерт, обучител и преподавател на свободна практика, с 21-годишен стаж в обучения и преподаване на тема разследваща журналистика и свобода на информацията

Вчера в Добрич се проведе среща - дискусия, организирана от Програма Достъп до информация, като темата бе "Meстните медии и свободата на информация в България". Целта, която си поставиха организаторите е да се запознаят практикуващите журналисти с възможностите, които дават правата по ползването на Закона за достъп до обществена информация, както за целите на разследващата журналистика, така и в ежедневната работа при подготовката на публикации или репортажи.
Гост - лектор по темата бе Роже Флюгелс - холандски експерт, обучител и преподавател на свободна практика, с 21-годишен стаж в обучения и преподаване на тема разследваща журналистика и свобода на информацията. В практиката си която той самият има от дългогодишния си опит и стаж препоръча на работещите журналисти: "Не вярвайте на нито един министър и на официални документи".
По статистика на Програмата за Достъп до информация в Холандия годишно се подавали около 1000 заявления по закона за достъп до информация, въпреки че той функционирал от 1990 г. В България за миналата година са били подадени 13 хил. заявления. В Италия едва около 5 са подадените заявления по-малко от 20 на брой са и в страни като Франция и Белгия, а в Португалия почти не се подават такива.
Флюгелс обяви още, че в родината му, а и по наблюденията му у нас също, медиите са в реакционен режим. "Медиите не търсят, а чакат това, което излезе на повърхността и така са водени реално от институциите" - каза холандският експерт. "В Холандия всеки един журналист получава по 200 съобщения на час във всяка една редакция от PR-ите на различните институции и това убива самостоятелната им инициатива. В България се получават по 4 прессъобщения на час и искрено се надявам вашето бъдеще да не бъде такова, като в Холандия" - каза още Флюгелс.  Той допълни още, че в Холандия всяка община е с 10 до 50 служители в пресцентровете.
Що касае достъпът до информация и начините за получаване експертът препоръча заявления да се подават до няколко институции, като винаги се пита най-уязвимата по казуса. Задължително е също да се познава добре закона, да се ползва също метода на мозайката. Именно чрез него журналист от Щатите е стигнал до награда Пулицър за разследваща журналистика, посочи лекторът и разказа примера: "След земетресение в Лос Анджелис журналист иска информация за магнитуда на труса, която нанася на карта. След това подава заявление за съборените сгради и също като получава информацията я нанася на картата. Оказва се, че няма никакво съвпадение между силата на труса и падналите сгради. Накрая иска информация кой е строил падналите сгради и така печели наградата". Последната му препоръка бе: "Не вярвайте на нито един министър и нито един официален документ, а само на своята преценка"
Адвокатът на Програмата Кирил Терзийски заяви, че освен централни медии вече и регионални завеждат дела по Програмата достъп до информация. Като примери Терзийски посочи две дела, водени от главния редактор на вестник в Тутракан, от редактор във Великотърновски вестник, от главния редактор на вестник в Ловеч. "Полезно е да се подават заявления за достъп до информация и жалби при отказ, защото на институциите не им е приятно да се видят в медиите по неприятни поводи" - препоръча още юристът на програмата. Според него интересът от страна на регионалните медии е по-малък все още, защото те избягват да влизат в директна конфронтация с институциите по места. Сред по-големите дела, които води програмата дори и в момента е това срещу министерството на държавната администрация относно подписването на договор с "Майкрософт", от която фирма са купени програмните продукти за държавната администрация. Делото е журналист от централна медия.
По статистика, представена от изпълнителния директор на фондация "Достъп до информация" доц. Гергана Жулева за миналата година над 200 са случаите, които специалистите от програмата са консултирали. Към тях могат да се обръщат граждани, НПО и медии. "В направен експеримент от наша страна, стана ясно, че все още има институции, които нямат човек, отговарящ за достъпа до информация. Двама доброволци зададоха този въпрос на 399 институции, от които отговориха 137. Сред тях бяха общините Добрич, Добричка и областна управа" - каза Жулева. Тя допълни, че освен териториалните звена на изпълнителната власт, достъп до информация трябва да дават и всички физически и юридически лица, получаващи или получили пари по европейски програми.
 


Сходни връзки

"НЕ ВЯРВАЙТЕ НА НИТО ЕДИН МИНИСТЪР И НА ОФИЦИАЛНИ ДОКУМЕНТИ, А САМО НА ПРЕЦЕНКАТА СИ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.24 секунди