изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 18:51 EEST
ОТБЕЛЯЗВАМЕ 100 ГОДИНИ ОТ СМЪРТТА НА РАЙКО ЦОНЧЕВ    
Общество 100 години от смъртта на големия български дарител Райко Цончев се навършват на 16 май. Те ще бъдат отбелязани от 9 часа с панихида в храм "Света Троица". Годишнината бе повод за пресконференция, в която взеха участие историкът Тодор Нинов, архиерейският наместник на Добричка околия иконом Стоян Иванов и Димитрина Каменова - директор на профилираната гимназия по туризъм и предприемачество "Райко Цончев".  

 

Срещата с журналисти не случайно се проведе в Духовния център на храма. Райко Цончев е бил член на църковното настоятелство, член на строителната комисия, когато е изграждана третата поред сграда на църквата, за което дарява 5 000 златни лева, сподели Тодор Нинов. Историкът разказа, че Райко Цончев е роден в Елена, на 10 години - през 1876-а, идва със семейството си в Добрич. Продължава обучението си в училището на храм "Света Троица", но не успява да го завърши - не му достигат 3 гроша и половина, за да плати учебника по „Бащин език". На 16 години започва самостоятелна дейност в Плачи дол - открива кръчма и бакалия, а вечер работи като шивач. Когато се замогва, развива огромна дарителска дейност.

Един от най-големите му дарителски жестове е предоставянето на 30 000 златни лева за изграждане на мъжко класно училище в Добрич. Първата копка е направена на Петровден - 29 юни 1908 година. Има данни, че във връзка със строежа на училището Райко Цончев прави и тухларска фабрика. При направата на първата копка се прочита заповед на тогавашния просветен министър - училището да носи името на Райко Цончев. Учебното заведение е открито на 18 октомври, но големият дарител вече не е между живите. През 1960 година е преименувано от комунистическия режим в "Димитър Полянов".

За патронен празник на гимназията по туризъм и предприемачество избрахме 29 юни - Петровден - датата, когато е направена първата копка на мъжкото класно училище, сподели Димитрина Каменова. Тя благодари на родителите на един от учениците в гимназията, които са реставрирали паметника на гроба на дарителя в Гробищния парк. Една от целите ни е да приучаваме ученици в благотворителност още от сега, допълни директорът. НДТ

 

ПОРЕДИЦА ОТ ИНИЦИАТИВИ ПРЕДЛАГА ДОБРИЧКИ ИСТОРИК

 

ПЪРВИ ПАТРОНЕН ПРАЗНИК ОТБЕЛЯЗА ГИМНАЗИЯ “РАЙКО ЦОНЧЕВ”

 

НИКОЛА ЩЕРЕВ – УЧИТЕЛ ВЪЗРОЖДЕНЕЦ

 

ПЪРВИЯТ ДАРИТЕЛ НА ДОБРИЧ – 150 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА РАЙКО ЦОНЧЕВ

 

ГИМНАЗИЯТА "РАЙКО ЦОНЧЕВ" - ВСЕ ПО- ПРИВЛЕКАТЕЛНА ЗА МЛАДИТЕ ХОРА

 

 

Гробът на Райко Цончев в Добрич

 


Сходни връзки

ОТБЕЛЯЗВАМЕ 100 ГОДИНИ ОТ СМЪРТТА НА РАЙКО ЦОНЧЕВ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди