изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 23:19 EEST
Църквата няма нотариален акт за “Св. Ал. Невски”    
Новини
Българската православна църква няма нотариален акт за патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски” и това е една от причините да се бави реставрацията на стенописите и подмяната на мраморния под.


Това съобщиха източници от Синодалната палата, на които се позовава “Труд“, цитиран от БЛИЦ.
Процедурата за прехвърляне на собствеността на храма вече се бави почти век - започнала е през 1913 година, а не е приключила и до днес.
Главният секретар на Светия синод епископ Наум потвърди, че нямат документ за собственост на катедралата. Единствената тапия в Синода е документ от 1913 г. от министъра на пътищата, че храмът следва да бъде предаден във владение на църквата. Тя на практика го владее, но не и на хартия.
Въпреки че няма документ, през 1965 г. Министерството на културата иска разрешение от Синода да вземе криптата за галерия, в която в момента са изложени икони.
Предстои архиереите да вземат решение как да действат. Едната идея е да помолят правителството с решение да им предостави една от най-известните сгради в България. Храмът помни редица исторически събития като падането на комунизма, визитата на американския президент Бил Клинтън, идването на папа Йоан Павел II и др.
Причината за липсата на тапия е, че църквата е построена върху държавен имот. И до днес земята под “Свети Ал. Невски“ е държавна собственост.
Синодът трябва да подготви документи до правителството за специално решение и да се договори с Министерството на културата за собствеността на криптата.
Областният управител Тодор Модев заяви, че ще окаже на архиереите пълно съдействие с документите и процедурите за придобиване на храма. dir.bg
 


Сходни връзки

Църквата няма нотариален акт за “Св. Ал. Невски” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди