изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 13:40 EEST
Имотните акули подвиха опашки    
КоментариВ края на 90-те години един британски журналист посетил Рила и пропътувал от край до край маршрута на единствената ни оцеляла теснолинейка.
След това призова пламенно от пресата на Острова: посетете България, преди акулите от агенциите за недвижими имоти да се настанят там и да я превземат.


Малко по-късно те действително я превзеха. А какво се случи след това, знаят всички. Днес обаче има надежда на хоризонта. Достатъчно е да се разлисти вестник за обяви и да се сравни брой от началото на миналата година и от тази седмица. През лятото на 2008 г. само в Бургас са оперирали 150 фирми. Днес те вече са 75 и продължават да намаляват. Онези, които някога са рекламирали на цяла страница, в момента се задоволяват със скромни карета. Огромните рекламни пана са свалени, офисите в скъпия център се освобождават, текат и уволнения сред брокерите. По морето е пълно със замразени строежи, а курортите ни за първа година няма да посрещнат новия сезон с купчините кал и пясък. Една добра новина... “На практика пазар на имоти вече няма. Той се срути през октомври миналата година. Тогава ни удари кризата“, споделя не особено радостно шефът на “Омега“ Борис Къдрев. Неговата агенция се намира в центъра на Бургас, но удобното й разположение не значи, че стагнацията я е подминала. Сделки вече няма, защото банките се страхуват да отпускат заеми и кредитират слабо. Поради което клиентите само оглеждат, но не купуват.
Миналия април там са били входирани 657 новозакупени имота. Миналия месец са били само 32. Местен нотариус, който не желае известност, признава, че изповядваните сделки за реално купени жилища, а не такива, прехвърлени между роднини, сега са едва 3-4 на седмица. Само преди година той и колегите му са заверявали по 30-40 на ден.
Невероятно, но катастрофата с пазара за недвижими имоти радва някои от бранша. Силвия Бенчева от “Бургас сити“ смята, че няма нищо притеснително. “Да, кризата ни удари, но тя има и оздравителен смисъл. От януари 2008 беше ясно, че цените на имотите са прекалено високи за българския потребител. За мен нещата не са толкова апокалиптични - когато нещо тръгва нагоре, е нормално после да се спусне надолу. Не може да имаме стандарт на живот като в Третия свят, а цени на имотите като във Великобритания“, смята тя. Силвия признава, че нейната агенция, както и останалите оцелели в момента съществуват единствено от предлагане на апартаменти под наем.
Една от най-честите случки, която през 2006-2008 г. можеше да споходи датчанин, швед или британец в Слънчев бряг, бе да му бъде предложена имотна сделка направо в таксито. Шофьорите в комплекса вършеха това по съвместителство с бедния си английски речник. Достатъчно бе да чуят, че някой чужденец се възхищава от България, и веднага му обясняваха, че ей сега ще го заведат на един обект, където може да си намери апартамент за чудо и приказ, за да идва в тази красива държава винаги. Хем иностранецът можеше да вземе, че и да си купи нещо, хем шофьорчето заработваше комисиона. Такива странични доходи трупаха и администраторките по хотелите. Дори адвокати се изявяваха като брокери, а в крайморските общини бе публична тайна, че техническите сътрудници, използвайки добрите си служебни връзки със строителни фирми и агенции за недвижими имоти, смятаха за най-нормално да допълнят заплатата си с подобни на пръв поглед несъвместими с официалните им задължения “услуги“.
Изобщо в последните три години с недвижими имоти се занимаваше куцо и сакато. Даже и фирми, опериращи на съвсем други територии, се насочиха към “златната ябълка“ - недвижимите имоти. Дори бургаската телевизия СКАТ създаде “СКАТ инвест“. “Беше ясно, че балонът ще се спука. Външните за бранша лица никога не са разглеждали купувачите като реални клиенти, а единствено като обект за допълнителна печалба“, коментира Силвия. Теренът се е изчистил и от спекулантите - тези, които купуват жилища на килограм, често по интернет и дори без никога да са стъпвали в тях, с единствената цел после да ги препродадат с печалба.
Освен финансовата криза, довела до сегашния страх у банките да отпускат ипотечни кредити, другата причина за липса на сделки е и в ината на продавачите. “Купувачите чакат цените да паднат, а продавачите не искат да ги свалят. Ако има някакви сделки сега, те са съвсем инцидентни. Аз лично не очаквам цените, особено на качественото строителство, да паднат с повече от 15-20 %. Ако някъде биват понижени с повече, то вероятно не става дума за качествен строеж. Тези смешни прогнози, че, видите ли, ще има намаления със 70%, които постоянно чувам по медиите, са нереални“, заявява шефът на “Омега“. Той обаче признава, че все пак има едни клиенти, за които финансовата криза като че не съществува. “Единствени реални купувачи в момента са руснаците. За тях проблемът явно е не в наличието на пари, а в това как да ги изнесат в България“, разказва Борис Къдрев. Впрочем, явно неслучайно интернет сайтът на агенцията му е изцяло преведен на руски.
За разлика от руснаците, британците, които в миналото бяха любим контрагент за сделки с имоти у нас, вече са избягали. Има дори ужилени. Но тъй като кризата в самата Великобритания настъпи значително по-рано, много британци се усетиха навреме и все пак успяха да си продадат имотите у нас. На практика те са продали жилището си по-евтино, отколкото са го купили. Но не им пука, защото това се компенсира от девалвацията на паунда спрямо еврото. dir.bg

 


Сходни връзки

Имотните акули подвиха опашки | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди