изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 23:54 EEST
Изгряваща политическа звезда се оттегли заради афера    
По светаЕдна от изгряващите звезди в Лейбъристката партия във Великобритания - държавният министър на правосъдието Шахид Малик, се оттегли днес временно от поста си, докато трае разследването срещу него за неправомерно изплатени компенсации, съобщи ДПА, цитирана от БТА.


Той беше отстранен с решение на премиера Гордън Браун от поста в очакване на резултатите от разследване по подозрение в корупция, съобщи по-рано Ройтерс.
През 2005 г. Малик (от пакистански произход) стана първият роден във Великобритания мюсюлманин, който бе избран в парламента. Според публикация днес във вестник "Дейли телеграф", като член на Камарата на представителите от избирането си до днес Малик е поискал да му бъдат изплатени общо 66 827 лири стерлинги (малко над 100 000 долара) като компенсация за разходите, направени от него за т. нар. второ жилище в Лондон. По същото време Малик плащал в родния си град Дюсбъри в графство Йоркшир, в северната част на Великобритания, субсидиран наем в размер на 100 лири на седмица.
Вестникът публикува дълъг списък от вещи на обща стойност над 66 хиляди лири, в който фигурира телевизор с еднометров екран, скъпа DVD система, ай-под и т.н.
Оттегляйки се от поста си, Малик заявил, че няма от какво да се притеснява, тъй като поисканата от него компенсация съответствала на общоприетите правила. Все пак той обяснил, че поради неопитността си като депутат не успял да устои на изкушенията, предлагани от фактическата липса на лимит на фонда за компенсиране на депутатските разходи.
Малик не е първата "жертва" на разгарящия се във Великобритания скандал заради огромните разходи на членовете на парламента. Лейбъристката партия изключи един от своите депутати, а лидерът на опозиционната Консервативна партия Дейвид Камерън поиска оставката на един от своите съветници в т. нар. кабинет в сянка.
Скандалът се отрази катастрофално върху рейтинга на лейбъристите, посочва Ройтерс. В проучване на общественото мнение вестник "Сън" посочва, че едва 22 на сто анкетираните подкрепят лейбъристите, докато в полза на консерваторите са се изказали 41 на сто от участниците в проучването.
Скандалите неминуемо ще се отразят и върху резултатите от насрочените за 4 юни избори във Великобритания за евродепутати. Политически наблюдатели, цитирани от агенцията, смятат, че мнозина избиратели ще предпочетат да не гласуват или да подкрепят периферни формации като крайно дясната Британска национална партия.
 


Сходни връзки

Изгряваща политическа звезда се оттегли заради афера | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди