изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 01:43 EET
Лъснаха 333-ма ”Андрешковци”    
Земеделие
Общо 89 338 земеделски стопани са подали до 15 май заявления за подпомагане по линия на преките плащания за кампания 2009 година. Това е рекорден брой, който не е постиган през последните години, каза на пресконференция днес министърът на земеделието и храните Валери Цветанов, предаде БТА.


Стопаните, които ще могат да се възползват от европейското финансиране, са с 5000 повече от 2008 г., уточни той.
Заявените за подпомагане площи са 3 475 243 хектара, което е 96,60% от площите, с които българските земеделци кандидатстваха за подпомагане през миналата година - 3 597 559 хектара.
Политическият съвет, който разглеждаше случаите със съмнение за недопустимост при подаване на информацията за кампания 2007/2008 година, е приключил работата си, информира земеделският министър. От всички земеделски стопани, подали заявления за този период, които са над 2933, "Андрешковците" са 333-ма, посочи Цветанов. Това са недобросъвестните стопани, които са надписвали площи и не са били коректни. Според Цветанов след окончателното приключване на проверките в Кърджали и Мадан броят на тези стопани ще достигне 360.
За всички тях ще бъдат приложени предвидените санкции. За другите около 2600 стопани, които са изрядни, помощите ще бъдат изплатени.
Санкциите ще зависят от направените нарушения и по-точно от процента наддекларирана земя, обясни министърът. Ако наддекларираната земя е до 50 процента, земеделските производители ще бъдат лишавани от субсидии за съответната година, ако е над 50 процента налаганите санкции ще са за бъдещ период, обясни експерт на Държавен фонд "Земеделие".
Очаква се изплащането на парите за изрядните стопани, които също са били обект на проверка, да стане "възможно най-бързо", вероятно в рамките на две седмици, каза в отговор на въпрос министър Цветанов.
От тази седмица започва ускорена обработка на документите във връзка със забавилите се разплащания по програма САПАРД, информира министър Цветанов. По негови прогнози ще бъдат разглеждани по 20 проекта седмично.
Приемът на заявления по линия на преките плащания за кампания 2009 г. ще продължи до 9 юни. На земеделските стопани, които подадат заявленията си за подпомагане в периода 15-31 май, обаче ще бъде наложена санкция от 1 процент за всеки работен ден закъснение. От 31 май до 9 юни 2009 г. всички стопани, които подават заявления или нанасят корекции, независимо от датата на входящата регистрация, също ще търпят санкция, припомни министър Цветанов.  дир.бг
 


Сходни връзки

Лъснаха 333-ма ”Андрешковци” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди