изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 19:33 EEST
Колко взима европейският депутат    
Европейски съюзСлед разразилия се скандал с разходите на депутатите във Великобритания Ройтерс представя справка за заплатите и допълнителните суми, които получават парламентаристите в някои държави в Европа.

Великобритания

Членовете на Камарата на общините получават годишна заплата 63 291 британски лири (95 730 долара), което прави по 5274 британски лири (7978 долара или 5912 евро) на месец.

Отпускат им се също така максимум 100 205 британски лири годишно за наемане на сътрудници, максимум 22 193 британски лири за непредвидени разходи, максимум 24 006 британски лири за допълнителни разноски, както и надбавки за транспорт и комуникации.

Франция

Основната заплата на членовете на Националното събрание (долната камара на парламента) е 7009 евро на месец.

Основната заплата се облага с данък. Депутатите могат да получават допълнително 2722 евро месечно за други изборни длъжности, заемани от тях, 5837 евро на месец за транспорт, наем на второ жилище в Париж, развлечение, облекло и непредвидени разходи.

Те имат право да пътуват безплатно в първа класа с националната железопътна компания. Полагат им се и различен брой безплатни пътувания с въздушен транспорт.

Според интернет страницата на Френското Национално събрание членовете на долната камара могат да получат заем до 76 225 евро с лихва 2 на сто и срок на изплащане до 10 години за покупка или наемане на жилище или офис в Париж или в избирателния им район.

Германия

Заплатата на депутатите е 7668 евро на месец, върху, която се начислява данък. Те получават и освободена от данък еднократна сума от 3868 евро за покриване на различни разходи. Имат право на обзаведен и оборудван кабинет в Бундестага (долната камара на парламента).

Могат да ползват служебни автомобили за пътувания в Берлин, да се возят безплатно с влак в Германия и да поискат възстановяване на разходите за вътрешни полети в изпълнение на служебните им задължения.

Италия

Чистата заплата на членовете на долната камара на парламента е 5487 евро на месец. Депутатите получават и 4000 евро месечно за жилищни разходи в Рим, свързани с присъствието им в парламента, като пълната сума се плаща само ако са били на поне една трета от заседанията. Те получават също 4190 евро на месец за разходи, свързани с "отношенията с избирателите", около 1100 евро на месец за транспортни разходи и 3100 евро на година за телефонни такси. Парламентаристите имат право на безплатни пътувания с въздушен, железопътен и морски транспорт.

Испания

Основната заплата на депутатите е 3126 евро на месец. Те получават и допълнителни суми за различни разходи - 870 евро на месец за народните представители от Мадрид и 1823 евро за тези, чиито избирателни райони са извън столицата. Депутатите получават също пари за храна, когато пътуват - 150 евро на ден за пътувания извън страната и 120 евро на ден за вътрешни пътувания.

Швеция

Членовете на парламента получават основна месечна заплата 54 500 шведски крони (5102 евро). Председателят взима 131 000 шведски крони на месец. Депутатите, които живеят на повече от 50 километра от парламента, имат право да поискат до 7000 шведски крони на месец за възстановяване на разходите, направени за отсядане в Стокхолм.  expert.bg

 


Сходни връзки

Колко взима европейският депутат | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди