изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 07:23 EEST
ОТ 1 ЮНИ ВЛИЗАТ В СИЛА 3-МЕСЕЧНИТЕ РЕЦЕПТИ    
ЗдравеОт 1 юни 2009 г. влизат в сила 3-месечните рецепти за лекарства, изписвани по линия на НЗОК, съобщиха от РЗОК в Добрич.


Те са предназначени за пациенти с хронични заболявания, на които е предписано продължително лечение с определени медикаменти. Изписването им за срок от 3 месеца ще улесни пациентите, които ще изразходват по-малко време за получаване на необходимите лекарства. В момента хронично болните трябва да посещават личния си лекар всеки месец, за да получават рецепти за лекарствата си, след което да ги купуват от аптеките.
Самото получаване на медикаментите от аптеката от 1 юли ще се извършва на три пъти, след само едно посещение при лекар. Рецептата ще съдържа три отрязъка - А, B и C, които показват на пациента кога да закупи нужните медикаменти. Датата на изпълнение на всеки от тях ще бъде посочена върху съответния и върху следващия отрязък. Така пациентът ще знае кога трябва да посети отново аптеката, за да си набави лекарството. Отделните отрязъци се изпълняват в срокове, считани от датата на издаване на рецепта - до 15 календарни дни за отрязък А, от 30 до 45 дни за отрязък B и от 60 до 75 дни за отрязък C. Изписването на 3-месечна рецепта може да стане само след извършен преглед. В амбулаторния лист лекарят трябва да посочи назначената терапия и определените дози на лечение, както и срока, за който се предписва лекарството.
Промяната е съгласно Наредба № 4 на Министерството на здравеопазването от 4 март 2009 г. По силата на същата наредба,  от 1 юни се променя и срокът на валидност на стандартните единични рецепти за лекарства, изписвани по линия на НЗОК. Те вече ще важат 15 дни от датата на изписването им и могат да бъдат изпълнени в аптека в този срок. В момента валидността на тези рецепти е 30 дни. НДТ
 


Сходни връзки

ОТ 1 ЮНИ ВЛИЗАТ В СИЛА 3-МЕСЕЧНИТЕ РЕЦЕПТИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди