изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 02:27 EEST
Вече сме в рецесия    
Новини, България вече е изпаднала в рецесия - в две последователни тримесечия икономиката е с отрицателен растеж. Това обясни в интервю за “Труд” председателят на Националния статистически институт (НСИ) доц. д-р Мариана Коцева.

Според най-нови данни на ведомството още през четвъртото тримесечие на миналата година е отчетен спад в икономиката. Експресните оценки за януари-март 2009 г. показват, че брутният продукт е намалял още и де факто страната ни вече се намира в тежка криза.

"Сезонно изгладените стойности на БВП показват, че през четвъртото тримесечие на м. г. спрямо третото тримесечие има лек спад. Сега по предварителните ни прогнози също очакваме спад. За момента имаме само експресна оценка, която ще се потвърди с обявяването на данните за БВП през първото тримесечие. Тогава ще можем официално да кажем: Да, от първото тримесечие на 2009 г. България е изпаднала или не е изпаднала в рецесия. Твърде вероятно е това да се окаже така", посочва Коцева.
За да е в рецесия, България трябва да отчете две последователни тримесечия с отрицателен растеж. Това обаче може да се обяви, след като имаме данните, а не прогнозата. Можем да очакваме наистина България да е изпаднала в рецесия, но официалната информация ще излезе на 10 юни, пояснява тя. /БЛИЦ


 


Сходни връзки

Вече сме в рецесия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.30 секунди