изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 16:50 EET
Израел шокиран от улица ”Богдан Филов”    
Новини
Посолството на Израел в София е шокирано от решението на софийските общински съветници от 21 май тази година, с което улица в София е именувана на Богдан Филов, посочват от посолството в съобщение, получено в БТА.


"Богдан Филов е министър-председателят на България, сложил подписа си под пакта за сътрудничество с хитлеристка Германия, подготвил за гласуване антисемитско законодателство и изпратил българска администрация в новите земи, която депортира тамошното еврейско население. Благодарение на смелото българско общество не можаха да бъдат депортирани евреите от България, както бе планирано от правителството на Богдан Филов", се посочва в писмото.
В съобщението се добавя, че е трудно да се проумее какви морални мотиви и основания биха могли да родят идеята за възхвала на Богдан Филов и нейното одобрение от страна на общинските съветници на София.
"Посолството на Израел в София изразява огромното си изумление от този акт, който неминуемо слага неизличимо петно върху имиджа на българската столица и нейните управници", пише в съобщението.
Предложението за преименуването на ул. "202" на "Проф. д-р Богдан Филов" беше внесено от общинския съветник от СДС Борислав Бориславов. По време на заседанието на Столичния общински съвет по тази точка от дневния ред имаше дебат между съветниците от БСП и от десните партии в СОС. При гласуването предложението за именуване беше подкрепено от ГЕРБ, ДСБ, СДС, "Атака", НДСВ, а БСП гласуваха "против".
Вносителят на доклада Борислав Бориславов заяви по време на заседанието на СОС, че Филов е едно от имената на българската наука и интелигенция, които са най-жестоко наказани. Бориславов посочи, че предложението за поставянето на барелеф на Филов пред Националния археологически институт с музей е по искане на ръководството на БАН и на института. dir.bg
 
 


Сходни връзки

Израел шокиран от улица ”Богдан Филов” | 5 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Израел шокиран от улица ”Богдан Филов”
Автор: Anonymous да 2009-05-25 @ 17:51 EEST
Не на улица на името на Филов, но не и на град на името на Димитров и не на паметник на Живков!!!
Израел шокиран от улица ”Богдан Филов”
Автор: Anonymous да 2009-05-26 @ 12:52 EEST

От геноцида на хитлеро-фашистите еврейският народ уважава най-вече два народа - на България и на САЩ. Уважава и благодари на българите, че са спасили евреите от камерите в концентрационните лагери, а американците, че оказват безрезервна помощ на Израел срещу стремежа на арабите и ислямистите да ликвидират Израел като държава.  Когато си в близки отношения с евреите, ще чуеш един неполучен и досега отговор от държавнитге ни власти - защото българите като народ обичат евреите, а властимащите се опитват десетилетия да разделят двата народа? Може би стремежът да не се даде катогерочен отговор идва от един друг въпрос на евреите: Защо България, която разполага с толкова голям природен ресурс, с толкова работлив и талантлив народ, при това българите са толкова толерантни към всички нации, защо толкова бедно живеят българите в тази прекрасна страна, толкова щедра дарена от Бога?

Димитър Дуков

Израел шокиран от улица ”Богдан Филов”
Автор: Anonymous да 2009-05-26 @ 18:56 EEST
Не на Велинград!
Израел шокиран от улица ”Богдан Филов”
Автор: Anonymous да 2009-05-28 @ 23:39 EEST

Не може да има улица на името на проф. Богдан Филов по същата причина, поради която няма улица или друго обществено място, наименовано на проф. Александър Цанков. Всеки малко или много запознат с историята знае защо това е така. Не трябва да има паметници и наименования ниа името на Георги Димитров, Васил Коларов и т. н., както и не трябва да има паметник на Тодор Живков. Сега да запитаме г-н президента Георги Първанов, как неговата съвест като историк допуска да се изпраща военна част за отдаване почести на паметника на диктатора Живков, а в същото време партията, от която произлиза - БСП, се обявява срещу наименование на улица с името на проф. Богдан Филов?! Дотам достигнаха нашите неразбории с тотално размитата  трактовка на националната ни история.

Израел шокиран от улица ”Богдан Филов”
Автор: Anonymous да 2009-05-29 @ 10:26 EEST
Не на Благоевград!!!

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди