изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 13:25 EEST
Мълния, преди убила баща и леля, сега пощади сина    
Любопитно
Мълния пощади живота на 40-годишния майстор-дърводелец от благоевградското село Долно Лешко Йордан Кокалков, след като точно преди 14 години и 4 дни мълния убила на място баща му Цанко и леля му Елена Бързачка, пише вестник "Струма".


Инцидентът с Кокалков станал привечер в неделя по време на силната буря в местност на 2.5 км над селото. Йордан със съселяните си Любомир Богдански, чичо му Атанас Кокалков и Йосиф Денински чистели вадата, за да поливат нивите си.
"Времето се развали, смрачи се, започна да вали и гърми, другите трима си тръгнаха, подканиха и мен, но аз останах да довърша. Според мен бяха 2-3 минути, но Любе ми каза после, че съм се бавил 15 минути. Мълнията блесна, страшна сила ме хвърли поне на 3 метра от мястото, където работех. Лопатата и джапанките ми останаха там. Не знам колко време съм лежал. По едно време се свестих, качих се в ситроена, запалих го, как съм стигнал до вкъщи не помня", разказва Йордан Кокалков.
Съпругата му Виолета подала сигнал до Спешен център - Благоевград. На място пристигнал дежурен екип. След оказаната първа помощ пострадалият е транспортиран до благоевградската болница в шок. Направени са му изследвания, които не са констатирали здравословни проблеми от поразилата го мълния. Вчера Йордан, който напоследък работи в работилницата в дома му, но преди това е бил строител, “пазеше” леглото вкъщи. Боли ме гърбът, сигурно след като мълнията ме запокити настрана, съм се натъртил, оплака се Йордан. До него неотлъчно бдяха съпругата му Виолета и 4-годишната дъщеричка Слава.
На 20 май 1995 г. мълния убива на място бащата на Йордан - Цанко Кокалков, и първата му братовчедка Елена Бързачка. Инцидентът станал на изхода на селото в посока Падеш. Цанко орал нивата заедно с майка си и съпруга на Елена. Загърмяло, четиримата се скрили под дъб, докато останалите, работещи по полето - в черквата. След минути бабата на Йордан и съпругът на леля му си тръгнали, под дъба останали Цанко и Елена. До тях бил плугът, конете, с които орали, и няколко кози. Паднала мълния, убила на място лелята на Йордан и баща му.
Щом аз оцелях, значи има Господ, каза вчера Йордан Кокалков.
Според статистиката само 0,1% от хората, ударени от мълния, остават невредими. Учени от различни страни анализират електромагнития феномен. Изследванията сочат, че ако видите кълбовидна мълния, не трябва да бягате панически. Според учените тя се движи по въздушните течения и така ще ви “подгони”. Стойте неподвижно, не викайте и не ръкомахайте, легнете на земята и покрийте с ръце главата си, така кълбото ще се плъзне по гърба ви и ще изчезне безследно. Факт е, че мълнията може да проникне и в затворени помещения. dir.bg
 


Сходни връзки

Мълния, преди убила баща и леля, сега пощади сина | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди