изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 19:49 EEST
С ЕВРОПРОЕКТ БАЛЧИК УВЕЛИЧАВА ПОБРАТИМИТЕ СИ    
НовиниВ Балчик се проведе двудневен обучителен семинар на тема "Насърчаване на междукултурния диалог на побратимените градове.

Участници в него са делегации от румънските градове Бран и Мангалия, Армуталан /Турция/ и Стара Любовна /Словакия/. Проектът се финансира от Европейския съюз и е иницииран от Асоциацията на черноморските общини, съобщи кметът Николай Ангелов. Общата стойност на проекта е 49 800 евро, от които община Балчик съфинансира 20 процента. 
В приветствията си кметовете на партньорските градове благодариха на кмета на Балчик Николай Ангелов и АБЧО за гостоприемството и отправената покана за семинара, а по-късно презентираха своите общини.
По време на престоя си в Балчик гостите ще участват в утрешния празник на града.
На пресконференция участниците в конференцията обясниха, че проектът, по който тя се реализира, е по програма "Европа за гражданите" на Генерална дирекция "Образование и култура" на Европейската комисия. Тя е насочена към насърчаване на обмена и връзките между побратимените градове. Във форума участваха настоящите градове побратими на Балчик. Армуталан бе представен от кмета си Мохамед Оглу, Бран - от кмета Джордже Харменеану, зам.-кмета на Стара Любовна - Милан Кнапик. Проектът предвижда осъществуване на четири нови партньорства - с Бобинген и Мейсен в Германия, Овре Ейкер - Норвегия, както и с испански град около Барселона. Предстои през юли Балчик отново да е домакин на международна конференция, в която ще участват и новите побратимени градове. Последната конференция ще е през септември. В рамките на проекта ще бъдат издадени и четири издания на бюлетин, който отразява дейностите по проекта.
Участниците във форума представиха възможностите за обмен между побратимените градове - на информация, на младежки групи, на организации, туристи, бизнесделегации. Представителите на Стара Любовна разказаха, че през миналата година са организирали плаване по река в Словакия с участие на деца и от Балчик. При посещението си сега гостите от Армуталан са поканили деца от Балчик да участват във фестивал там. 32 деца от Бран пък ще гостуват на фестивала "Усмивките на морето", който ще се проведе в Балчик.
 


Сходни връзки

С ЕВРОПРОЕКТ БАЛЧИК УВЕЛИЧАВА ПОБРАТИМИТЕ СИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди