изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 05:17 EEST
"ГОРЕ ГЛАВАТА И НАПРЕД"    
Интервюта Това казва на всички добруджанци и българи лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски в специално интервю за НДТ, в което заявява, че страната има нужда от отборен дух и екипно мислене

- Г-н Сакскобургготски, в навечерието на изборите, които стоят пред българския избирател и като водач на партията, която бе част от управлението на страната, каква е Вашата оценка за четиригодишния мандат на това правителство, в което участие взе и НДСВ?
- Това е трето поред правителство, което си изпълни мандата. За мен това е добър признак и всички, които ни наблюдават, ще разберат, че в страната има позитивност и приемственост. Мисля, че това е полезен имидж за България. Независимо от това трябва да бъдем и самокритични и ако бяхме свършили повече работа, действителните обстоятелства щяха да са други. Хората критикуват коалиционното управление, но не си дават сметка, че трябва да се търси консенсус. Нещата при търсенето на консенсус се случват по-бавно и не се разбират и оценяват достатъчно. Въпреки това смятам, че това е бъдещето и за страната, и за обединена Европа.
- Как виждате ролята на бъдещите евродепутати?
- Може би много хора си казват - какво могат да направят 17 българи от 760 души Европарламент, но истината е, че има и по-малки държави от нашата в обединена Европа. Трябва всички да се убедим в полезността, защото в европейския парламент се правят все повече закони, които се отразяват и в нашата страна. И тук е важно да се разбере, че всеки един има своята роля и място в Европейския съюз. Когато в първите страни бе прието еврото като единна валута, тогава хората в тях разбраха и усетиха ползата от обединеното европейско семейство. Сега е моментът това да почувстват и жителите на нашата  страна, но за да се случи нещо, трябва и ние да допринесем за това - трябва, ако мога така да се изразя, по-масирано да излезем и да гласуваме и да изберем нашите евродепутати и да си дадем сметка какво означава това за нашето бъдеще. Затова искам да призова да се гласува.
- Каква е формулата, според Вас, към която трябва да се придържа страната ни, за да излезе максимално безболезнено от икономическата криза?
- Аз съм изключителен реалист. Когато започнахме през 2001 г., безработицата беше 18 на сто, докато сега е 6 %. Затова още веднъж казвам, трябва да сме реалисти, а не да преувеличаваме нещата. Това, което защитава страната, е на първо място валутният борд, който дава сигурност. На второ място е банковата система у нас, която е консервативна - българите нямат пътнически чекове. Това веднага значи, че Х милиона или милиарда по-малко се въртят във виртуалното пространство. Не са масово разпространени и кредитните карти. На трето и не на последно място - по-солидна икономика. Не бива да подминаваме и факта, че там, където кризата започна, вече тече и нейното предотвратяване. Сега по-скоро вече имаме нужда от мениджмънт на кризата. Икономиката ни има възможност и не бива се да подхожда с отчаяние и песимизъм. България нито е сама, нито е от най-застрашените. Това, което ни е нужно, е повече работа и да вървим напред. Така ще намерим своето достойно място, а не да чакаме този или онзи да ни спасява. Аз лично мисля, че това, което е голям дефицит у нас, все още е отборният дух и екипното мислене. Ние все още не сме се научили да мислим екипно и да работим в екип. Човек - ако търси негативите на едно управление или на каквото и да е, винаги ще ги намери, всеки може да се оплаче. Сега е важно ветрилото да е по-широко разперено и повече да са тези, които теглят каруцата в една посока.
- Къде е мястото на НДСВ?
- НДСВ винаги е в центъра на либералното семейство. Смятам, че това сме го доказали и сега излизаме с един подготвен екип на тези избори. В една крехка демокрация като нашата двуполюсният модел не е най-доброто. Това може да се случва в страни със стара  и добре развита демокрация, като Великобритания, САЩ. У нас трябва да има чуваемост между партньорите, защото излизането на барикадите е само хабене на излишна енергия. Къде ще е мястото на НДСВ след изборите, зависи от самите тях. Най-важното за мен е избирателната активност. Ако тя е ниска, може да изкриви реалната картина. Активността на хората на тези избори е изключително важна, защото демокрация се гради с гласа на всеки един гражданин. Най-лошото е човек да седи вкъщи и да критикува после, но аз смятам, че след като не участваш - то нямаш право и да критикуваш. Нека всеки един осмисли и прецени колко важен е този момент, защото човек се самонаказва, като не гласува. Дай Боже, денят за размисъл да не е след деня на избора. Искам специално да обърна внимание и на младите хора. Нека гласуват "за", а не против, защото това е бъдещето на страната. Аз съм страшен реалист и ние трябва да си дадем ясна сметка къде беше България преди 20 години и къде е сега. Доказаното с дела е по-валидно. Някои смятат, че многото приказки са "най-доходното", но това е и най-краткосрочното и няма смисъл. Изтърпял съм много упреци по повод репликата, в която употребих термин от бизнеса -  че са нужни на страната 800 дни. Никой обаче не отчита човешкия фактор. Ако има по-голяма мобилизация и наистина се работи енергично, ще се свърши повече работа, защото нищо не зависи само от един човек или от един екип. Ние - българите имаме капацитет да дръпнем страната напред, да интегрираме България в европейското семейство и да повишим равнището на живот на всеки. В нито една демокрация не съм видял хората, които управляват, да се изправят умишлено един срещу друг, защото все пак една държава трябва да бъде управлявана. Лесно е да хленчиш, да критикуваш и да седиш цял ден по кафенетата, но така не се постига нищо. Убеден съм, че трябва да има по-широк консенсус.
- Какво мислите за новите политически субекти в пространството?
- По-ценно е човек да мисли и работи, а не да гледа в чуждата чиния. Не може да се изказваш по всички въпроси в името на някакви рейтинги. Хората очакват да отговоря на атаките, но аз смятам, че работата и действията са по-конкретни от думите. Човек не може да бъде на всяка манджа мерудия, както казва народът, и затова съм пестелив в изказванията си. Винаги съм се старал да помагам, където е възможно и на когото мога.
- Какво е бъдещето на страната, според Вас, като човек видял много страни и как представяте България пред хора, които не знаят нищо за страната ни?
- България има огромен туристически потенциал. Аз съм пътувал много и съм работил в туризма. Тази индустрия може да донесе много повече на страната ни, само трябва да има повече усмивки. Усмивките в туризма винаги носят дивидент. Всяка една работа трябва да се работи със сърце и мерак. В годините, когато не бях идвал, когато ме питаха за България, казвах, че това е Австрия с море. Ние имаме прекрасна страна. Кухнята също е изключително интересна. Аз лично харесвам фасул чорба, и тъй като съм твърде зает човек, не обръщам особено внимание на храната, но винаги използвам възможностите, които имам да обяснявам колко прекрасна е България и какви прекрасни плодове и зеленчуци има у нас.
- Какво накрая бихте казал на добруджанци, а и на всички българи?
- Горе главата и напред! На това ме научи майка ми.

НДТ

 

 


Сходни връзки

"ГОРЕ ГЛАВАТА И НАПРЕД" | 6 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
"ГОРЕ ГЛАВАТА И НАПРЕД"
Автор: Anonymous да 2009-05-28 @ 09:51 EEST

Чудесно изказване на лидера на НДСВ, но какво направи той за нас българите, мисли само за себе си, ограби ни, той обикаля свята, а ние се задушаваме от техните измислени фрази.

"ГОРЕ ГЛАВАТА И НАПРЕД"
Автор: Anonymous да 2009-05-28 @ 11:26 EEST

Ако не можеш да разбереш какво е напривил Симеон за нас българите или имаш ителектуален проблем или си си повел по накой филиповски циганинин.

"ГОРЕ ГЛАВАТА И НАПРЕД"
Автор: Anonymous да 2009-05-28 @ 11:27 EEST
"Надеждата" на българите от преди 10 г. се оказа един едър интересция и измамник, който явно се прави ,че не си спомня какво е говорил преди да се върне в България и преди да бъде избран за премиер. Той забрави и предизборните си обещания преди 4 години. Е, след като има симптоми характерни за един човек с деменция, кой ще се съгласи да гласува за него и измислената му партия.
"ГОРЕ ГЛАВАТА И НАПРЕД"
Автор: Anonymous да 2009-05-28 @ 11:38 EEST
Добруджанецъг казва: Царю честити, сведи глава от срам и отстъпи назад!
"ГОРЕ ГЛАВАТА И НАПРЕД"
Автор: Anonymous да 2009-05-28 @ 15:36 EEST
Царю честити отстъпи и дай път на Бойко Борисов.
"ГОРЕ ГЛАВАТА И НАПРЕД"
Автор: Anonymous да 2009-05-31 @ 18:20 EEST
Точно така време Царя да бъде сменен от Пъдаря

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди