изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 13:00 EEST
ПРЕСТОЛОНАСЛЕДНИЦИ ПОЛОЖИХА КАМЪКЪТ НА 20-и ВЕК    
НовиниПринцеса Маргарита Румънска, заедно със своя братовчед Симеон Сакскобургготски, положиха символично 20-ият воденичен камък в алеята на вековете и поставиха на пиедестал камъка на настоящия век. На събитието присъстваха както Доня Маргарита, така и съпругът на принцесата - принц Раду.

Официалната церемония се състоя вчера, в 10 часа. Пред всички директорът на Държавен културен институт Двореца Тошко Гяуров обяви, че алеята е създадена от последната румънска кралица Мария, чиято правнучка е и принцеса Маргарита. Той поясни, че с тази алея, която се намира под чардаците на Двореца - "Тихото гнездо", Мария е искала да съхрани културата на мястото, което е харесала, тъй като на него е имало много порутени стари воденични мелници. По завета на Мария, в дъното на алеята вече е поставен камъкът на 21 век и той ще бъде положен на земята, когато столетието се изтърколи. На събитието и своя принос към символичното зазиждане на камъка на отминалия век даде и правосъдният министър Меглена Тачева. Министър Тачева подари позлатените мистрии на принцесата и Симеон Сакскобургготски заедно с по един воденичен камък с надписи на български и румънски. Двете царски семейства позираха заедно с кмета на Балчик Николай Ангелов и Тошко Гяуров за снимки. Събитието бе отразено и от румънска телевизия.
Пред журналисти принцеса Маргарита сподели, че идва за първи път в Двореца в Балчик и е изключително очарована от мястото. "Почувствах духа на кралица Мария и усетих колко е обичала тази земя" - каза принцеса Маргарита. На въпроса - дали двете царски фамилии отново биха дошли в Двореца догодина и предвижда ли се нещо друго от тяхна страна по повод предстоящата догодина 50-годишнина от Крайовската спогодба, подписана от Борис ІІІ и румънския крал, дала свободата на Южна Добруджа Симеон заяви: "Това е едно хубаво начало. Нещо лично би могло да се направи, но какво ще се прави - трябва да попитаме правителствата на двете държави".
 


Сходни връзки

ПРЕСТОЛОНАСЛЕДНИЦИ ПОЛОЖИХА КАМЪКЪТ НА 20-и ВЕК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди