изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 12:08 EEST
Синята коалиция ще участва в парламентарните избори    
ПолитикаСинята коалиция ще участва в изборите за национален парламент на 5 юли тази година. Това стана ясно днес, след като Върховният административен съд (ВАС) отмени отказа на Централната избирателна комисия (ЦИК) да регистрира Синята коалиция за националните избори.

избирателна комисия (ЦИК) да регистрира Синята коалиция за националните избори. По късно през деня ЦИК регистрира Синята коалиция за участие в парламентарните избори. ЦИК, в изпълнение на решение № 7062 от 30.05.2009 г. на Върховния административен съд (ВАС) и в изпълнение на Закона за избиране на народни представители, реши: регистрира коалиция от партии Синята коалиция, образувана от ПП СДС, ПП ДСБ, ПП „Обединени земеделци”, ПП „Българска социалдемокрация” и ПП „Радикална демократическа партия в България”, за участие в изборите за народни представители на 5 юли 2009 г. Решението на ЦИК е било единодушно, обясни Ралица Негенцова – член на комисията. „На всички е ясно, че решенията на Върховния административен съд се изпълняват, те не се коментират. Нямаше никакъв проблем. Бързо мина гласуването”, каза още Негенцова.

Мотивите на ВАС

С Решение № 7062/30.05.2009 г., постановено по адм. дело № 7343/2009 г., тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени Решение № НС-83/28.05.2009 г. на Централната избирателна комисия (ЦИК), с което комисията не е регистрирала коалицията за участие в изборите за народни представители на 5 юли 2009 г. Съдът връща делото на ЦИК за регистрация на коалицията „Синята коалиция”, съобразно задължителните указания, дадени в мотивите на решението по прилагането на закона. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване и отмяна.
В констативната част на атакуваното решение са изброени подробно представените от коалицията документи, в това число тези на участващите в нея политически партии, без да се коментира тяхната изчерпателност в съответствие с изискванията на закона. Изброяването е в 5 точки, съобразно броя на участниците в коалицията и е позитивна констатация за представените документи. То е подкрепено и от направеното обобщение след изброяването, а именно, че е налице и заявление от представляващите коалицията, съгласно решението за създаването й от 25.05.2009г., за участие в „Синята коалиция” на политическите органи на участващите в коалицията партии, овластени да вземат решения съгласно приложените заварени копия от уставите на партиите. Към всичко това като заключение е допълнено, че към заявлението е приложен и списък, съдържащ 25 116 подписа на избиратели, подкрепящи регистрацията на коалицията. Така посоченото в решението на ЦИК съответства на изискванията на чл. 50, ал. 3 и 4 от Закона за избиране на народни представители (ЗИНП) относно задължителните документи, които се представят за регистрация на партия и съответно на коалиция. Не е отразена липса на някои от изброените, които са предпоставка и условие за регистрация. Фактически констативната част на решението на ЦИК съдържа неговите мотиви за регистрация. За отказ на такава няма мотиви, освен ако се приеме вметнатия израз, че „не е постигнато мнозинство от две трети от присъстващите на заседанието членове на ЦИК”, което не е аргумент за наличие или не наличие на законовите предпоставки.
Тричленният състав на ВАС е категоричен, че след като в закона не са заложени други изисквания, а ЦИК е установил, че тези, посочени в чл. 50, ал. 3 и 4 от ЗИНП са налице, не е имало законна пречка да се извърши регистрацията на коалицията, така както е поискано, съставена от петте политически партии. Вместо това е постановено решение, с което не се регистрира, фактически отказва регистрация. Същото е в противоречие с отразените мотиви, съдържащи констатациите за наличните законови изисквания. Това, че не е постигнато необходимото мнозинство от две трети от присъстващите не е основание да не се регистрира коалицията.
Що се отнася до протокола на ЦИК, в частта му, в която са отразени дебатите, съдържащи мнения и становища на отделни членове, той няма характер на мотиви, тъй като не обобщава общата воля на колективния орган, какъвто е ЦИК. При това споровете относно статута на процесуалния представител на ПП „СДС” и актуалното състояние на същата партия са разрешени с влезли в сила решения на Върховен административен съд по адм. д. № 6272/12.05.2009 г., № 6877/22.05.2009 г. и адм. д. №7263/28.05.2009 г. Не се налага цитирането и коментирането на тяхното съдържание, което е публично известно на обществеността и всички държавни органи, в това число ЦИК и неговите членове. Съгласно чл. 297 от ГПК, влязлото в сила съдебно решение е задължително за съда, който го е постановил, за всички съдилища, учреждения и общини в Република България. Противното означава правен нихилизъм и нарушаване на демократичните принципи на една правова държава, каквато е България.

Константин Пенчев: Съдебният контрол върху решенията на ЦИК не означава съдът да брои документите
Председателят на ВАС Константин Пенчев каза, че по време на съдебното заседание съставът на ВАС си е поставил няколко въпроса: Възможно ли е в правова държава като България да има една партия, която да се управлява шест месеца от неин лидер, който сам се отказа от управление? Друг въпрос е - възможно ли е в правова държава като България да има една партия, която да не се представлява от никого и понеже няма регистрация, тази партия да бъде изключена от политическия живот на страната и то - в момент на избори. ВАС казва, че това не е възможно и че съдебният контрол върху решенията на ЦИК не означава съдът да брои документите и да сравнява печатите. Той осъществява контрол върху това - дали се спазват конституционните права на правните политически субекти да участват равноправно в политическия живот на страната - каза Константин Пенчев.

Коментарите

Станахме свидетели за пореден път на изявления от името на партиите в т. нар. Синя коалиция, които ни занимаваха с проблемите на своята регистрация. Какво общо имат действията на представители на тези партии и членове на ръководните органи на тези партии с партии от управляващата коалиция? Какво общо могат да имат членовете на ЦИК с липсата на култура и незнание за документите, които трябва да подадат от съответните партии? Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от Коалиция за България Ангел Найденов по повод изявленията на ОДС и ДСБ за решението на Върховния административен съд (ВАС). Найденов припомни, че доскоро е била подозирана и съдебната система, че се подава на политически натиск. Разбира се, днес не е така за вас, когато решението не е в насоката, която очаквате, заяви Найденов. По думите му тази ситуация се използва като инструмент за политическа реторика и предизборна агитация и настройване на гражданите срещу управляващата коалиция и най-вече срещу БСП и ДПС. Според депутата с тези си действия Синята коалиция си търси алиби за слабия резултат, колкото и да ни убеждават за растящия си политически рейтинг. Това щеше да е много смешно, ако не беше жалко, заяви Найденов. На ръба на истерията лидерите на тези две политически партии прехвърляха вината на ДПС, БСП и от време на време на НДСВ, коментира той. Найденов заяви, че БСП не са сред партиите, които се нуждаят от служебно предимство в навечерието на изборите и каза: „Не превръщайте Народното събрание в Бюро „Жалби”.

Престъпниците в България днес бяха бити по съдебен път и това е новина. Това каза Петър Москов от ДСБ на брифинг на Синята коалиция. По думите на Москов с това решение Върховният административен съд е дал присъда на престъпниците в Централната избирателна комисия (ЦИК), както и на по-големите престъпници – Тройната коалиция. „Смисълът на съда е да охранява правовия ред в България”, добави Москов. „Сигурен съм, че СДС и Синята коалиция ще бъдат в основата на демократичното управление в България.
По статистически данни в момента имаме 10-11%, нека ги увеличаваме”, каза Найден Зеленогорски от Предизборния щаб. „Колкото и да е силен този дъжд, не може да изчисти политическата смрад в България. Време е Синята коалиция през това синьо лято да изчисти най-после авгиевите обори в България. Земеделците винаги са вярвали, че ще бъдат част от синьото управление”, каза Георги Димитров от Обединените земеделци.

Днешното решение на Върховния административен съд (ВАС) сложи край на административния произвол, упражняван върху СДС и Синята коалиция. Това каза Мартин Димитров, лидер на СДС и съпредседател на Синята коалиция,. „Видяхме манипулации и опит да бъде отменено правото на избор на българския гражданин. В основата на атаката са БСП и ДПС и тези атаки няма да спрат”, каза Димитров. По думите му - след днешното решение на ВАС е ясно кой е председателят на СДС, съгласно избора и волеизявлението на членовете на партията. Мартин Димитров призова ЦИК да изпълни незабавно решението на ВАС и да регистрира Синята коалиция със СДС в нея за участие в изборите за национален парламент. „Време е за победа, време е за демократично правителство, добави Мартин Димитров.

Централната избирателна комисия (ЦИК) се оказа политически и силно политизиран орган, който е верен на своите политически поръчители. Това каза от парламентарната трибуна Елиана Масева по повод решението на Върховния административен съд да отмени решението на Централната избирателна комисия, която отказа да регистрира Синята коалиция за участие в изборите за национален парламент. “Нашата тревога е, че тази ЦИК не може да оглавява свободни, честни и демократични избори в България”, каза Масева. Беше направен опит за политическо покушение върху крехката българска демокрация, добави тя. Сцената, която се разигра срещу СДС и набезите срещу Синята коалиция, показват, че натискът върху съдебната власт и администрация, са прийоми на управлението, каза още депутатът.
По думите й - това, което се случва със Синята коалиция, е политически тероризъм срещу една партия. Масева упрекна президента Георги Първанов, че е мълчал по случая, макар че членове на ЦИК извършват престъпление като не зачитат решенията на съда.
От ДСБ настояват - изборите за национален парламент и за Европейски парламент да бъдат съпроводени с наблюдатели. „Има съдии, има Върховен съд в България, който за разлика от ДПС и БСП застана на страната на демокрацията, на Конституцията и закона. Ние, заставайки зад решението на ВАС, призоваваме всички честни и демократични сили в България, изплашени от набезите срещу демокрацията, да проявят своя кураж и сила в България”, каза Масева.

ДПС и БСП да продължават в тази насока, защото следващата стъпка е да минат в опозиция. Това каза от парламентарната трибуна Йордан Бакалов по повод решението на Върховния административен съд (ВАС) да отмени решението на Централната избирателна комисия (ЦИК), която отказа да регистрира Синята коалиция за участие в изборите за национален парламент. „Всички хора, които критикуват така или иначе съдебната система, могат да се надяват на един съд, който отрежда както повеляват законите на страната”, заяви Бакалов. Той коментира, че с тези си действия БСП и ДПС показват, че нищо не са научили в последните 20 години и много добре са научили похватите от близкото минало. Въпреки всичко, въпреки че тези две партии си търсят трети коалиционен партньор, няма как да го направят, заяви депутатът. Той благодари за решението на ВАС и се обърна към симпатизантите и членовете на СДС, че ще имат право да гласуват за Синята коалиция, въпреки напъните на БСП и ДПС. Бакалов призова всички демократично мислещи хора да гласуват на предстоящите избори и да изпратят тези две „ретроградно партии в небитието”.

Димо Гяуров от Синята коалиция приветства решението на Върховния административен съд (ВАС), който отмени отказа на Централната избирателна комисия за участие на Синята коалиция в изборите за национален парламент, предаде репортер на Агенция “Фокус”. „ВАС за пореден път доказа, че е на висота и показа как трябва да работи системата и всички административни институции в България. Със своята последователност той доказа, че правото е на наша страна и ние можем да разчитаме на правосъдието” – каза Димо Гяуров.
"Срамно е това, което се случва с поведението на ЦИК. Със сигурност обществото няма полза от разходките между ЦИК и ВАС. Полза от това имат злонамерени хора, които смятат, че с технически средства биха могли да спечелят за изборите”, каза Димо Гяуров. Решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване.

Агенция "Фокус"

 


Сходни връзки

Синята коалиция ще участва в парламентарните избори | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди