изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 12:07 EEST
Инженер: Работих по спирачката, не е натисната!    
НовиниСпирачната система на автобуса "Чавдар" е невъзможно да не задейства, защото е двойно подсигурена, твърди инж. Васил Маринов, единият от конструкторитe на рейса, модел М4, произвеждан в края на миналия век у нас.

Васил Маринов, който от 10 г. живее в САЩ, се обади в редакцията на "24 часа" вчера. Той е възмутен от твърденията, че техническа неизправност на спирачките на автобуса е предизвикала трагедията край Ямбол в четвъртък, когато 17 души намериха смъртта си, пише вестникът.
"Аз съм един от инженерите, които работеха по спирачната система и окачването на автобус "Чавдар М4", създаден по лиценз на "Сетра". Имам морално задължение да се установи истината за трагедията, казва живеещият в университетския град Уест Лафайет, щата Индиана, българин. "Като инженер съм водил силовото предаване на автобусите М4 в завода "Чавдар" в Ботевград и познавам достатъчно добре тази спирачна система. Провел съм и много тестове. След като автобусът се е движил и спирачната система е работила, каквито и да е инцидентни проблеми да са настъпили, спирачката може да действа в намален капацитет, но не и да откаже. Спирачната система в "Чавдар М4" е двукръгова и с нормално блокирани спирачки на задния мост. Ако възникне проблем в единия кръг, то ще задейства другият. Конструктивно няма шанс при натискане на педала на спирачката и двете системи едновременно да откажат", обясни инж. Маринов.
Невъзможно е едновременно да дефектират и двата цилиндъра, при положение, че са работили до момента, твърди инженерът. "Смятам, че тази трагедия се е случила не заради отказ на спирачната система, а заради незадействането на управлението й. Никакви неизправности в електрическата система, съединителя или скоростната кутия, както и дали автобусът е минал редовно технически преглед и други административни пропуски, както и нередовно свидетелство на водача и т.н. не могат да влияят на спирачната система", казва Маринов. Твърденията, че ръчната спирачка не е работила, били глупост, тъй като този автобус няма класическа ръчна спирачка.
Междувременно бе обявено, че петима души ще охраняват денонощно автобуса, докато не бъде извършена техническата експертиза на возилото. Тя ще изясни какви точно са неизправностите по автобуса. Експертизата ще бъде петорна и най-вероятно ще отнеме повече от седмица, съобщава вестник "Стандарт".
"Автобусът ще бъде разглобен до последната гайка", заяви наблюдаващият прокурор Едмонд Гоцев. Предстои да бъдат изготвени и 17 съдебномедицински експертизи, колкото са и жертвите при катастрофата. По случая работят и криминалисти от София. В понеделник съдът ще реши дали да остави в ареста за постоянно шефа на фирма Ем Си Ай Слави Славев, който е собственик на автобуса. dir.bg
 


Сходни връзки

Инженер: Работих по спирачката, не е натисната! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди