изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 05:32 EEST
„Евениментул зилей”: Румъния ще се превърне в пустиня    
По светаБукурещ. Сушата и високите температури поставиха в затруднено положение южната част на Румъния, пише днес румънският вестник „Евениментул зилей”. Метеоролозите обявиха, че нито през юни, нито през следващите месеци няма да има условия за спасителни дъждове. Вече 1 млн. ха земеделски култури бяха унищожени поради липсата на валежи и високите температури, сочи анализ на министерството на земеделието.

Сегашният феномен не е единственият, изолиран във времето. От много години насам половината от обработваемата площ на Румъния периодично бива засегната от сушата. Практически, от общо 14,7 млн. ха земеделски площи, от които 9,4 млн. се обработват, не по-малко от 7 млн. ха са засегнати поради липсата на вода, сочат данните на Националната метеорологична служба.
Европейската агенция за околната среда публикува доклад, в който се посочва, че в следващите няколко години ще бъде регистриран значителен ръст на температурите в южната и източната част на континента. Последиците от сушата ще бъдат усетени през всички сезони чрез затопляне с 5-7 градуса и продължителен спад в нивото на валежите с 20-40%.
„Най-засегнатите райони в Румъния ще бъдат Добруджа, Олтения, Южна Мунтения и Банат. При липсата на спешни мерки, които трябва да бъдат предприети, е възможно да помогнем за превръщането на южната част на страната в пустиня, по-специално в окръг Долж и в областта Добруджа. Заедно с Испания, Италия и Гърция Румъния е сред първите страни, които ще бъдат засегнати от климатичните промени, които ще станат видими още през 2020-2030 г. Промяната на климатичните условия ще повлияе на екосистемите, инфраструктурата, както и на всички сфери на социално-икономическия живот в Румъния”, посочва докладът.  Агенция "Фокус"
 


Сходни връзки

„Евениментул зилей”: Румъния ще се превърне в пустиня | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди