изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 08:13 EEST
НАРОДЕН КАЛЕНДАР ПЪРВИ ЮНИ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ДЕТЕТО    
Празници От 1 юни 1949 г. е учреден Международен ден за защита на децата, сочи справка в интернет. Международният ден на детето е честван в много страни по света и води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925 година. Историческата справка посочва още, че учредяването на деня става с решение на Съвета на Международната демократична федерация на жените през ноември 1949 г. в Москва. За първи път 1 юни е честван през 1950 г. в 51 страни по света.  

На 20 ноември 1959 г. Генералната асамблея на ООН приема Декларация за правата на детето, която провъзгласява равни права на децата в областта на възпитанието, образованието, социалната защита, физическото и духовното развитие независимо от цвета на кожата, националната принадлежност, имущественото състояние и други. Декларацията призовава родителите, обществените организации, правителствата да признаят правата на децата и да съдействат за тяхното осъществяване.
Датата 1 юни съчетава в себе си традиции от китайската и американската история. Погрешно е схващането, че комунистическата идеология има нещо общо с Деня на детето. През 1925 година генералният китайски консул в Сан Франциско събира няколко китайски деца - сираци и ги води на празника на лодките-дракони - китайски празник, водещ началото си от древността и свързан с пролетното равноденствие. Тази благотворителна акция в САЩ съвпада със спомената вече конференция, провеждаща се по същото време в Женева.
В България по традиция всички шофьори се призовават на 1 юни да се движат и през деня с включени фарове на къси светлини. 

ЗАБАВЛЕНИЯ, МУЗИКА И СЛАДОЛЕД ЗА ДЕНЯ НА ДЕТЕТО

 


Сходни връзки

НАРОДЕН КАЛЕНДАР ПЪРВИ ЮНИ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ДЕТЕТО | 3 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
НАРОДЕН КАЛЕНДАР ПЪРВИ ЮНИ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ДЕТЕТО
Автор: Anonymous да 2009-06-03 @ 15:52 EEST

Искам да изразя благодарността си  за организирания празник на детето-1 юни и да отправя поздрави  към Куклен театър -гр.Добрич  и СК-Изида за осигурените приятни емоции и лакомства за нашите деца-те наистина излязоха щастливи от представлението.

Но и също така да изразя обидата и недоумението на част от родителите, когато разбахме, че са злоупотребили с нашето доверие- за да присъстват нашите деца на спонсорорания куклен театър, в ЦДГ№9 " Пчелица" с директор Г-жа Галя Павлова бяха събирани по 3 лв. за целта !!! 

Не можем да останем равнодушни, когато злоупотребят чрез децата ни!!!!!

НАРОДЕН КАЛЕНДАР ПЪРВИ ЮНИ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ДЕТЕТО
Автор: Anonymous да 2009-06-07 @ 10:34 EEST
ами че вие давате за цигари и бири по много повече на ден.
дори на първи юни ви се досвидя да отделите средства за културното израстване на собствените си деца
егоисти нещастни


НАРОДЕН КАЛЕНДАР ПЪРВИ ЮНИ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ДЕТЕТО
Автор: Anonymous да 2010-06-01 @ 09:49 EEST

Честит 1-ви юни мили български деца! Бъдете здрави ,бъдете щастливи .Желая ви един много хубав ден с много усмивки и настроение.


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди