изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 10:48 EEST
Първи случай на свинския грип в България    
ЗдравеДействащата система за надзор на заразните болести регистрира първия в България потвърден случай на грипен вирус от типа А (H1N1) днес, съобщиха от Министерство на здравеопазването

Изследването е проведено по метода полимеразно-верижна реакция в Националната референтна лаборатория по грип към Националния център по заразни и паразитни болести и резултатът е положителен.
Заразеният с новия грип е българин, който бил в САЩ и пристигнал с полет от Ню Йорк през Амстердам до София на 27 май т.г. Два дни по-късно се появявили първите симптоми на респираторно заболяване, а на 30 май той потърсил медицинска помощ от личния си лекар с клинична картина на грипно заболяване.
В съответствие с дадените от Министерство на здравепазването указания, докторът уведомил епидемиолозите от местната Регионална инспекция за опазване и контрол на общественото здраве. Незабавно била организирана консултация със специалист по инфекциозни болести и извършено подробно епидемиологично проучване.
Болният е изолиран и се лекува в специализирано отделение по инфекциозни болести, прилага се антивирусен препарат и към момента е в добро състояние. Открити са и се изследват контактните на пациента лица – 4-ма души, всички в добро състояние и без признаци на заболяването, които са под постоянно медицинско наблюдение, се казва още в съобщението.
В съответствие с по-рано разпоредените от МЗ мерки и в изпълнение на Националния Пандемичен план са предприети всички необходими противоепидемични действия. Откритият случай потвърждава ефективността на създадената система за надзор на заболяването. Ежедневно се проверяват случаи на хора с грипоподобна симптоматика, основно пристигащи от страни с широко разпространение на вируса, заявиха от МЗ, като увериха, че своевременно ще информират обществеността за развитието на епидемичната ситуация.
За случая са уведомени Световната здравна организация и Европейския център за контрол на заболяванията.
Случи се това, което очаквахме от доста време насам - типичен случай на грип както в други европейски държави. Така епидемиологът д-р Ангел Кунчев коментира първият регистриран случай на свински грип в България, цитиран от БГНЕС.
"Лошото е, че съществува риск и за в бъдеще от този грип. Но този случай е типичен, тъй като човекът се връща здрав без симптоми на грип от САЩ, престоява два дни у нас и на третия ден е потърсил помощ от личния си лекар. Направени са проби за изследвания, на които днес излязоха резултатите и отчетоха типичен случай на свински грип", допълни д-р Кунчев.
"Заразеният човек е настанен в Инфекциозно отделение, лекува се с "Тамифлу" и състоянието му се подобрява. Съветвам хората да избягват да пътуват в страните, където има свински грип, а ако толкова е наложително пътуването им - да избягват престоя сред много хора, да си мият редовно ръцете и да се поддържа строга лична хигиена", каза още епидемиологът. dir.bg
 


Сходни връзки

Първи случай на свинския грип в България | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди