изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 07:37 EEST
800 лв. глоба наложи Добричкият окръжен съд за държане на старинни монети    
Ред и сигурност

Глоба в размер на 800 лв. трябва да плати 50-годишният Пейчо В. И. от с. Росица, община Ген. Тошево, който в продължение на две седмици е задържал 49 старинни монети като съзнателно не съобщил на властите за това. Той бе признат за виновен от Добричкия окръжен съд в извършване на престъпление, наказуемо с лишаване от свобода до 1 година и с глоба от 500 до 5 000 лв.



Глоба в размер на 800 лв. трябва да плати 50-годишният Пейчо В. И. от с. Росица, община Ген. Тошево, който в продължение на две седмици е задържал 49 старинни монети като съзнателно не съобщил на властите за това. Той бе признат за виновен от Добричкия окръжен съд в извършване на престъпление, наказуемо с лишаване от свобода до 1 година и с глоба от 500 до 5 000 лв. Предвид чистото му съдебно минало и направените самопризнания, съдът го освободи от наказателна отговорност и му наложи административно наказание. Монетите, които в момента са в Румъния, се отнемат в полза на държавата.  

По делото е установено, че през януари 2007 г. Пейчо И. е намирал с металотърсач в землищата на селата Житен и Царевец метални предмети. По този начин е открил 47 монети емисии на Римската империя от IV в. сл. Христа, на обща стойност 47 USD, 1 монета емисия от Македония от времето на Александър III на стойност 5 USD и една монета емисия на Османската империя акче от XVI на стойност 1 USD. Той прибрал находките в автомобила си, а металотърсача поставил в багажника. Скоро след това отишъл с колата в Румъния и полицейски пост на територията на окръг Констанца го спрял за проверка. Полицаите открили в автомобила старинните монети. Румънските власти започнали наказателно производство за нарушение на Закона за опазване на движимите паметници на румънското културно наследство. Експертиза установила, че монетите са обикновени предмети от националното културно наследство, значими за местната и националната история и археология, които се намират на огромна територия – в България, Румъния, Гърция и т.н. Експертите предполагат, че монетите са намерени на територията на Добруджа. На 16.05.2008 Главната прокуратура към Апелативен съд Констанца е поискала трансфер на наказателното производство.

Отегчаващите обстоятелства – монетите са изнесени извън България, те са били търсени целенасочено, ползването на металотърсач показва, че подсъдимият се е занимавал с търсене на ценни културни находки, мотивираха Добричкия окръжен съд да му наложи глоба над определения минимум.

Пейчо И. е завършил основно образование, безработен е, женен.

Решението на Добричкият окръжен съд може да бъде обжалвано или протестирано пред Апелативен съд – Варна.

 

02.06.2009 г.                                                           Пресслужба Добрички окръжен съд   

 


Сходни връзки

800 лв. глоба наложи Добричкият окръжен съд за държане на старинни монети | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди