изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 10:47 EEST
ИМАМЕ НУЖДА ОТ ЗНАКОВО СПОРАЗУМЕНИЕ, А НЕ ОТ ЗАЕМ    
НовиниТова каза пред журналисти в курорта "Русалка" министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Там той откри националните спортни игри на асоциация "Икономика и енергетика"

"В момента България в никакъв случай няма нужда от заем. Може би, имаме нужда от знаково споразумение, но без вземане на пари. Да се знае, че при тежка ситуация, бихме получили подкрепа от МВФ" - това каза пред журналисти в "Русалка" министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Там той откри националните спортни игри на НСА "Икономика и енергетика". Преди официалното откриване на игрите с едноминутно мълчание бе почетен починалият кмет на Раднево Ненчо Воденичаров, който е един от учредителите на асоциацията.
"За мен е огромна чест и огромно удоволствие да съм днес тук с вас. Дълги години работническият спорт бе замрял, но сега той се възстановява, благодарение на ентусиазма на главния му организатор Жельо Желев, каза министърът. Той благодари на организатори, участници, спонсори. В заключение припомни тезата на Фройд, че най-пълна възможност за самоизява дават любовта и спортът. И добави, че няма по-сладко нещо от настоящата победа. Накрая министърът цитира славянски поет, който е казал "вървя по дъното, но стъпвам на небето". Важното е по каквото и да вървиш, да стъпваш по небето, каза П. Димитров.  
Пред журналисти по-късно той коментира кризата и необходимостта от заем за страната ни. Според министъра, в момента България има изключително сериозен фискален резерв и няма нужда от пари. Нещо повече, подчерта той, от разпределените от правителството 500 милиона лева чрез Българската банка за развитие, половината още не са разпределени. Миналата седмица е подписано споразумение и за отпускане на още 400 млн. лева. Не е вярно, че в България няма кредитен ресурс. Няма недостиг на средства за бизнеса, категоричен бе министър Димитров. Според него, има предпазливост у банките, което е характерно по време на криза. Потреблението у нас не се различава отпреди кризата, не сме спрели нито домакинските си уреди, нито леките коли, подчерта министърът. Според него, по-скоро българинът има притеснения за близкото бъдеще и обслужването на кредитите. "Българинът натрупа самочувствие, че може да се оправя с кризи. Имаме горчивия опит от 1997 г., но тази криза по своя характер по никакъв начин не може да се сравни с онази" - каза Петър Димитров. И подчерта, че кризата при всички случаи е промяна и свиване, но е и шанс, преструктуриране, качване на икономиката на ново ниво. Затова министърът препоръча да не се правят рискови разходи и рискови инвестиции, да не инвестират в предкризисно развитие, а в следкризисно. Като следкризисна инвестиция П. Димитров посочи възобновяемите източници на енергия. На въпрос кога министърът вижда следкризисното време, той отговори, че ще го каже, след като го стори президентът на САЩ.
Най-силно засегната от кризата е леката индустрия, която в голямата си част работи на ишлеме. В добивната индустрия също има сериозно свиване, каза министърът. Според него, търговията и строителството не са толкова засегнати. При тях по-скоро има преориентиране.
В историята обикновено се влиза през гилотината - така Петър Димитров коментира определянето на водачеството му в листата на БСП за парламентарните избори в Добрич като гилотина за него. Според П. Димитров, ще е зле, ако хората базират избора си на прокризисно настроение.
 


Сходни връзки

ИМАМЕ НУЖДА ОТ ЗНАКОВО СПОРАЗУМЕНИЕ, А НЕ ОТ ЗАЕМ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди