изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 19:03 EET
Десницата предусеща победата    
Европейски съюз
Десницата предусеща победа в изборите за Европейски парламент тази седмица, докато левицата се чуди защо не е успяла да се възползва от толкова сериозна икономическа криза, пише днес британският вестник "Таймс", на който се позова БТА.


Според анализ на няколко социологически проучвания, лявоцентристки партии, както управляващи, така и в опозиция, изпитват затруднения в шестте страни в Европа, които избират мнозинството от евродепутатите в най-мащабните досега мултидържавни избори. Управляващи леви партии в Испания и Германия са в трудно положение, а социалистическата опозиция е в криза във Франция, Италия и Полша. Така че Никола Саркози, Ангела Меркел и Силвио Берлускони са онези, които вероятно ще се появят с най-широка усмивка след преброяването на гласовете.
Според прогнозите дясноцентристките сили ще останат най-голямата група в ЕП с 262 от общо 736-те места, лявоцентристите ще бъдат на второ място с 194 места, а либералите ще имат само 85 места. На четвърта позиция, с 53 места, е сочена антифедералистката консервативна група, формирана от лидера на британските консерватори Дейвид Камерън и съюзниците му в Чехия и Полша. Според анализатори някои от дясноцентристките партии се възползват от националистически настроения сред избирателите. Саркози, например, изключва членство на Турция в ЕС, а партията на Берлускони излиза с послания срещу имигрантите. Други пък просто са възприели принципите на блеъризма - големи разходи в държавния сектор, либерализирани пазари и социална справедливост, оставяйки по този начин лявоцентристките сили с празни ръце.
Гласуването за Европейски парламент започва днес във Великобритания и Холандия. Утре ще бъдат произведени изборите в Ирландия. В събота ще гласуват Латвия, Кипър, Малта и Словакия. Изборният процес в Италия и Чехия ще продължи от петък до неделя. Изборите в останалите 18 страни членки на ЕС, сред които и България, ще се състоят в неделя. Статистиката отчита непрекъснат спад на интереса към изборите за Европейски парламент, като избирателната активност на първите такива - през 1979 г., е била 63 процента, за да намалее до 45,7 процента на последните, които се състояха през 2004 г. Очакваната ниска избирателна активност е посрещана с тревога от онези, които се опасяват от засилване на позициите в ЕП на крайнодесните и ултралевите партии, които са против Европейския съюз.
Първата сесия на новия ЕП ще се състои в Страсбург. Тя ще започне на 14 юли и ще продължи до 16 юли. Новите депутати ще изберат на нея председател на ЕП, който ще остане на този пост поне до 2012 г., защото мандатът на председателя на ЕП по принцип е 2 години и половина.
Консерваторите вече правят предложения. Споменават се имената на поляка Йежи Бузек и на италианеца Марио Мауро. На първата сесия новият парламент трябва да одобри и новия председател на Европейската комисия, който ще бъде посочен от лидерите на 27-те страни членки на ЕС в края на юни. Всички очакват, че португалецът Жозе Барозу ще бъде предложен за втори мандат. dir.bg
 


Сходни връзки

Десницата предусеща победата | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди