изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 18:02 EEST
СТАНИШЕВ ПАДНА В КАНАЛА С РЕШЕНИЕТО НА ВАС. Б. БОРИСОВ СЕ ВРЪЩА НА БЯЛ КОН    
Ред и сигурност
Върховният административен съд (ВАС) отмени решението на МС, с което се обявява криза за боклука в София, а решението за създаване Национален кризисен щаб с председател Тодор Модев е обявено за нищожно.


Това съобщиха от съда днес.
В края на април тричленен състав на ВАС отказа да спре изпълнението на заповедта на премиера Сергей Станишев, с която бе създаден Национален кризисен щаб за справяне с кризата с боклука на София. Общината обаче обжалва и сега петчленен състав отмени решението.
Според висшите магистрати по смисъла на отменения неотдавна Закон за управление при кризи (ЗУК) криза е "промяна на установеното състояние на живот, обхванала територии, обекти, сектори и сфери на икономиката и обществения живот или околната среда, предизвикана от човешка дейност или природни явления, в резултат на която условията за съществуване и за осъществяване на дейност в променената среда са силно нарушени".
От ВАС са преценили, че в случая не са представени доказателства за "силно нарушени условия за съществуване и за осъществяване на дейност", тъй като Столична община е създала организация по сметосъбирането и по сметоизвозването.
Нарушаването на ритъма на тези дейности за определен период от време не налага извода за съществуването на кризисно положение съгласно критериите, заложени в закона. Направените констатации в доклада на правителството за неотложни мерки за преодоляването на кризата са общи и неподкрепени с конкретни доказателства, смятат върховните съдии.
Изложени са съображения за потенциална опасност от възникване на епидемия, без да са базирани на налични данни, изходящи от специализирани за това органи. Съдът е категоричен, че в конкретния случай не е налице криза по смисъла на закона.
Съгласно разпоредбата на ЗУК, при криза министър-председателят със заповед създава Национален кризисен щаб. Това правомощие обаче е осъществено от Министерския съвет, при липса на материална компетентност, пише съдът. Законът е предвидил произнасяне на едноличен орган на изпълнителната власт със заповед. В случая Националният кризисен щаб е създаден с решение на колективен орган, т.е. налице е изземване на правомощия в нарушение на императивни разпоредби на закона, се казва още в решението на ВАС.
Съветниците от СОС се чувстват удовлетворени от решението на ВАС, което доказа, че обявяването на кризисно положение със софийския боклук е повече политическо, отколкото се дължи на обективна действителност, коментира пред БТА председателят на съвета Андрей Иванов. Той съобщи, че следващата им стъпка ще е да възразят срещу приетия на първо четене законопроект за управление на отпадъците в София.
"Във вторник поканихме на среща Сергей Станишев, но тъй като той беше възпрепятстван, се срещнахме със зам.-министъра на околната среда Чавдар Георгиев, зам.-министъра на регионалното развитие Димчо Михалевски и представител на Министерството на здравеопазването. Те декларираха, че нямат основания да оттеглят законопроекта, но поеха ангажимент да поставят въпроса на заседанието на кабинета. Независимо какво ще е решението, утре ще депозираме в Конституционния съд касационната ни жалба", посочи Иванов.  dir.bg
 


Сходни връзки

СТАНИШЕВ ПАДНА В КАНАЛА С РЕШЕНИЕТО НА ВАС. Б. БОРИСОВ СЕ ВРЪЩА НА БЯЛ КОН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди