изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 05:48 EEST
222 СЪСТЕЗАТЕЛИ УЧАСТВАХА В ДЪРЖАВНОТО ПЪРВЕНСТВО ПО КОЛООРИЕНТИРАНЕ    
Новини В старозагорското село Ягода се състоя държавното първенство по колоориентиране. Участие взеха 222 състезатели от 30 клуба на България. Село Ягода  се намира се в северните склонове на Сърнена средна гора.

Има извори с топла минерална вода и е вилна зона на Стара Загора. Много участници бяха настанени в частни квартири на селото.

Релефът е средно пресечен, гората е гъста, но има много пътища в нея. Това предлага възможност за маршрути с различни варианти за придвижване при дълги отсечки и я прави удобна за провеждане на състезания по колоориентиране. При големите изкачвания и на места стръмни спускания много важно беше умението да се кара добре велосипед по планински терени и най-вече здравината на велосипедите. При толкова много участници имаше доста спукани гуми и няколко падания с охлузвания.

Подготовката на добричкия отбор започна с провеждането на състезание по колоориентиране на 17 май. Тогава в гората на село Ботево участие взеха 10 състезатели. За шампионата заминаха шестима добрички състезатели, като единият дойде от София, където е студент. От клуба подготвиха специална стойка за пренасяне на велосипеди, която беше закрепена зад Вентото. Конструкцията се оказа сполучлива и пренасянето на велосипедите в двете посоки по 700 км път мина без проблеми. Голямо тестване беше придвижването по 50 км път от Сливен до Мъглиж по път, който е в ремонт и беше осеян с безброй дупки.

И шестимата състезатели на СКО „Добротица” имаха натрупан опит в участия в състезания по ориентиране. В индивидуалното състезание най-добър резултат постигна Ваня Банкова, която постигна четвърто време при Ж 18. Димитър Грозев успя да заеме десето място при М 18. Красимир Ненов М 50 зае шесто място. Стоян Росенов и Галиян Енчев участваха в М 14 за пръв път в такова голямо състезание, което завършиха успешно, но на 19 и 21 място.

Много интересно протекоха щафетните състезания, в които тази година конкуренцията в групите беше висока. За пръв път добричкият отбор участва в щафета в най-силната група на мъжете от 21 до 35 години. Спечелването на 11 място от 18 щафети може да се оцени като добро. Можехме да се класираме на 8-9-то място, но не стана. Все пак получихме увереност, че можем да се конкурираме с много по-опитни отбори и в то в най-силната група. Това е много важно, защото има кой да обучава младите състезатели и да ги води по състезания.

Втората ни щафета от Стоян Росенов, Ваня Банкова и Галиян Енчев трябваше да се състезава в силната група на М 18, понеже Ваня е на 18 г., а 14-годишните Стоян и Галиян са момчета. Стоян паднал по време на маршрута и велосипеда му се повредил. Ядосал се , но не се отчаял. За разлика от други състезатели, които се отказали при подобни падания и повреден велосипед, той бутал велосипеда по целия 8 км маршрут в гората и успя да завърши. Другите два поста също завършиха, като Галиан Енчев има 4-о време от всичките състезатели този ден. Макар и на последно 7-о място при щафетите на М 18 завършилите донесоха много точки за добричкия клуб, а в същото време натрупаха ценен опит.

Всичко е добре, когато завърши добре. Макар и посред нощ всичките добрички състезатели се прибраха по домовете си, мечтаейки за нови успехи.

Друго мнение обаче имат родителите на децата и организаторите. Опасно е да се кара велосипед в гора и на родителите им се свиди да пускат децата си, а и не може всички разходи да са за сметка на семействата. Трудно се прави спорт в България. От началото на годината до сега Община град Добрич даде 500 лева за състезания в Добрич и клубът успя да проведе два старта в града и един в гората на с. Дончево. За участия в състезания за национални купи и държавни първенства все още никой не е дал нито стотинка. Спечелването на медалите е гордост за състезателите, клуба и града, но без финансова подкрепа от община и държава, както е по закон, това не става.

Красимир НЕНОВ

 


Сходни връзки

222 СЪСТЕЗАТЕЛИ УЧАСТВАХА В ДЪРЖАВНОТО ПЪРВЕНСТВО ПО КОЛООРИЕНТИРАНЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди