изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 17:47 EEST
ВОДЕЩИ МЕДИЙНИ ЕКСПЕРТИ СА КАТЕГОРИЧНИ, ЧЕ ПЕЧАТЪТ НЯМА ДА УМРЕ    
ОбществоВ рамките на 15-ото издание на най-голямото медийно събитие, което се проведе в Албена водещи експерти заявиха категорично: "Печатните медии няма да умрат". Това Марио Гарсия - лидер на Гарсия Медиа, както и Чаба Панкотай - главен изпълнителен директор на Програмата Медиа Груп - България, който бе и в журито, оценяващо печатните издания в конкурсната програма.

В рамките на дискусията, организирана от в. "Стандарт" с тема "Бъдещето на печатните медии" двамата експерти очертаха основни акценти в развитието в бъдеще на печата. Според лидера на Гарсия Медиа първите страници на печатните издания, трябва да предлагат само отправки, тъй като в днешно време хората имат не повече от 5 минути за навигация. Гарсия сподели: "Когато работех в "Уол стрийт джърнъл" 70-годишни не четяха 100-страничното издание, а влизаха в определени секции на медията през своите айфони. Затова е важно също да не се пренебрегват читателите от третата възраст и да се правят медии само за 40-годишното активно население". Според Чаба Панкотай до 2010 г. качествената информация в интернет пък ще стане платена.
Интерсени теми бяха повдигнати и на следващата дискусия - "Бъдещето на телевизията", в която участие взеха както експерти, така и председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков и председателката на СЕМ - Маргарита Пешева.
В. Божков обяви в Албена победителят в първия конкурс за цифровизация на ефира - словашката "Тауърком България" ЕООД. Божков заяви, че до 2012 г. в страната изцяло трябва да бъде изключена аналоговата телевизия и добави, че проблемът с цифровизацията у нас е закъснял със 7-8 години. Шефът на КРС бе категоричен, че в процеса трябва да се включи и  държавата, която да задели средства за социално-слабите семейства, които няма да могат да си купят крайните устройства. Председателката на СЕМ оповести, че в регулатора вече има постъпили заявки от кандидати за цифрово разпръскване - три на брой, като едната оферта е за национално покритие, а другите две - за регионално и се очакват още. По данни на двете институции кабелизацията в страната в момента е 70 на сто, а българинът прекарва средно по 5 часа пред синия екран. Мартин Захариев в качеството си на представител на Асоциацията на независимите продуценти в страната заяви, че те настояват за 30 на сто родна продукция в ефирите на телевизиите. "Докога ще гледаме венецуелски, турски и гръцки сериали, а телевизията всеки ден влиза в 2-3 млн. български къщи. Срамота е, че за 2009 г. има само един български сериал - този по Нова тв" - каза Захариев. Зам-министърът на културата Явор Милушев заяви, че според него СЕМ е длъжник на обществото, защото от екрана се лее език на омразата.
"Тези, които не могат да си управляват медийните компании да ги продадат, защото утре цената им няма да е такава. Тези, които са заделили ресурс - да се огледат, а ако има такива, които в условия на криза изкарват толкова, колкото им стига - просто трябва да си намалят разходите" - препоръча собственикът на Дарик радио Радосвет Радев, който пристигна за участие във форума с виненочервен на цвят собствен хеликоптер с надпис "Дарик". Според Андреас Рудеш от RTL и Дидие Щосел от Диема вижън трябва да има диверсификация, а и телевизиите трябва да помислят какво предлагат, защото сериали и филми вече се гледат он-лайн.
М. Пешева заяви още в рамките на семинара на Асоцицията на българските радио и телевизионни оператори /АБРО/, че е противник на свръхрегулацията и строгите наказания, но СЕМ трябва да спазва закона, защото операторите се опитват да хитруват. Според нея бъдещето е в развитието на корегулацията, която да доведе до саморегулация от страна на операторите и е това е бъдещето.
С награди от 15-ото издание на Медиамикс в Албена си тръгнаха мнозина - БНР прибра четири от наградите. Дарик радио взеха приз за сайта "Мъж на годината", "Златен чадър" получиха предаванията "Афера" и "Голямото жури", общо 5 награди отнесе първото частно национално радио.
В категорията телевизия Специалната награда спечели БНТ за цялостен принос за развитието на медиите в България. Най-старата телевизия грабна още две награди - за детска програма и централната новинарска емисия "По света и у нас". "Златен чадър" за риалити шоу спечели ВИП Брадър на Нова тв. С награди - три на брой си тръгна и бТв. Голямата награда за най-добра печатна медия отиде в редакцията на "24 часа.
 


Сходни връзки

ВОДЕЩИ МЕДИЙНИ ЕКСПЕРТИ СА КАТЕГОРИЧНИ, ЧЕ ПЕЧАТЪТ НЯМА ДА УМРЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди