изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 15:33 EEST
Интерфакс: Доку Умаров е убит по време на специална операция    
Новини Москва. Така наричаният президент на Ичкерия Доку Умаров е ликвидиран по време на специална операция, съобщи източник от руските силови структури, предаде Интерфакс. По неговите думи, операцията по ликвидирането на Умаров „се е провела на територията на една от републиките на Северен Кавказ”.


„Провежда се съдебна медицинска експертиза на останките, за да се установи окончателно самоличността на убития”, съобщи още източникът.
До момента няма официално потвърждение на информацията.


Кой е Доку Умаров

Доку Хаматович Умаров е роден на 13 април 1964 г. в западния чеченски град Ачкой Мартан. Участвал е в поредица от нападения в руската част на Кавказ и е противник на преговори за мир с Москва.
Преди това многократно са се появявали съобщения за смъртта му, но проруската чеченска милиция смята, че е жив. Би Би Си го описва като влиятелен военен командир, за когото се подозира, че лично е ръководил нападението в Беслан, според друг руски вестник - "Известия".
Той се слави като изпълнител на най-кръвопролитните нападения, планирани от Басаев, и е бил разпознат от няколко заложници в училището, които твърдят, че бил единственият без маска сред похитителите.
За пръв път бил обявен за издирване във връзка с убийство на 27-годишна възраст. През 1996-а го издигат за министър по сигурността на Ичкерия.
През 2002 г. става военен лидер на "югозападния фронт" и под негово командване се намират над 1000 бойци.
Заподозрян е в серия отвличания за откуп в Чечения и според руските официални власти е участвал в ликвидирането на чеченци, които сътрудничат на проруската власт. Действал заедно с убития полеви командир Арби Бараев, който бил негов далечен роднина.
Доку Хаматочич Умаров е президент на самопровъзгласилата се сепаратистката чеченска република Ичкерия, въпреки че това предстоеше да бъде потвърдено от държавния съвет по отбраната на републиката. В ролята си на вицепрезидент и полеви командир, той автоматично зае президентския пост след убийството на Абдул Халим Сайдулаев, приемник на Аслан Масхадов.
 


Сходни връзки

Интерфакс: Доку Умаров е убит по време на специална операция | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди