изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 03:29 EEST
ФРЕНСКИ КОМПЛИМЕНТ ЗА "ПРИКАЗКА ЗА ЧЕРГАТА"    
НовиниПоздрав от френския град Лил получи екипът на целодневна детска градина №10 "Слънчице" и сдружение за развитие на деца "Слъничце".

Той е по повод участието с колекция от изтъкани калъфчета за GSM в изложбата, организирана от Асоциацията на българските студенти в Лил, по случай Деня на България. "Снимките, книжката "Слънчице", диска с концерт-спектакъла "Изгряло е ясно слънце" и малките торбички, изтъкани във вашата детска градина, са просто прекрасни", това пише в писмото си Ива Савова - президент на асоциацията. Тя добавя, че изложбата е била подредена във френския град на 16 май по повод Деня на България, организиран от кметството в Лил. Тя е имала голям успех. Включително и изтъканите в рамките на проекта "Приказка за чергата" торбички за мобилни телефони.
Проектът се реализира от Сдружение за развитие на деца "Слънчице"  с подкрепата на Национален фонд "Култура". В продължение на шест месеца 160 деца на възраст от 3 до 7 години се запознаха с традициите в тъкачеството в Добруджа. От тях 20 деца, заедно със своите майки и баби, както и девет души от работещите в детската градина, усвоиха умения в областта на тъкачеството и реализираха собственоръчно изтъкан продукт. Така уникалните традиции на предците ни, предадени с помощта на етнографи и майстор-тъкачката Стоянка Симеонова, член на Задругата на майсторите, бяха предадени на три поколения съвременници. В сформираното към ЦДГ №10 "Слънчице" ателие за тъкачество бяха изтъкани от децата с помощта на техните родители торбички за мобилни телефони, с което се прехвърли мост между традициите и съвремието. Така тъкачеството стана по-близко и достъпно за децата, които са призвани да съхранят и предадат българската нематериална култура на идните поколения.
В рамките на проекта бе организирана кампанията по издирване на изделия на тъкачеството "От раклата на баба", запознаването с традициите на тъкачеството в Добруджа от специалисти-етнографи, посещенията в АЕМО "Старият Добрич" и "Етнографска къща", подготовката на книжката "Приказка за чергата", дадоха възможност на участниците в проекта да съберат произведения на народния занаят, знания за тях и за самото тъкачество, които вече са съхранени и ще бъдат предадени на следващите поколения, събрани в достъпно за детската аудитория издание като книжката "Приказка за чергата".
 


Сходни връзки

ФРЕНСКИ КОМПЛИМЕНТ ЗА "ПРИКАЗКА ЗА ЧЕРГАТА" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди