изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 20:23 EEST
Кой вдигна хотели с парите от САПАРД    
НовиниПреди около 8 години Брюксел предостави уникален шанс на България - да развива селските си райони и да печели от тях чрез туризъм. Една от идеите на програма САПАРД бе в селата да се постегнат автентичните къщи и да се вдигнат хотелчета, в които всеки да може да усети българските традиции и дух. Но в България сме свикнали да бием всички рекорди по заобикаляне на правилата. Има редица случаи, в които цели семейства построиха с всяка една от фирмите си по един отделен хотел по САПАРД.

Зданията изникваха на метри едно от друго и така образуваха цели комплекси. Де юре нарушение няма, защото сградите не са свързани помежду си. Но Брюксел не е сляп и вече над една година субсидиите за селски хотели стоят замразени заради множество нарушения.
Прави впечатление, че сред хотелиерите по САПАРД има доста “бели якички“ от изпълнителната власт. Това става ясно от списъците, които бяха разсекретени едва наскоро. Такъв например е сегашният зам.-шеф на Агенцията за следприватизационен контрол Мустафа Сали Карадайъ. В сърцето на Родопите, в смолянското село Борино, неговото семейство изгради 3-етажния хотел “Аркадия“ със снек бар и зала за конференции. В официалните документи на фонд “Земеделие“ този хотел фигурира на името на Айше Мустафа Карадайъ, която всъщност е майка на Мустафа. Проектът й е одобрен през 2003 г., а субсидията е 146 768 лв. В момента хотелът се управлява от по-големия брат на Мустафа - Ахмед Карадайъ.
Мустафа Карадайъ има и солиден опит в ръководството на ДПС. Два мандата е бил шеф на младежката организация на движението. След това става и експерт в Централния съвет на партията на Ахмед Доган. Но да речем, че няма пречка шеф на следприватизационно ведомство да строи хотел. Само че в същото село - Борино, в Орфеевата планина хотелче си е направил и вече бившият шеф на фонд “Земеделие“ в Смолян Али Таир. Излиза, че Таир е имал привилегията сам да оценява собствения си проект за хотел, защото централата на фонд “Земеделие“ в София одобрява всички проекти и отпуска субсидиите, но преди това инвестициите се пресяват от местните звена. Любопитно е как Али Таир се е опитал да скрие явния конфликт на интереси.
През 2003 г., когато този проект по САПАРД е одобрен, за него кандидатства фирмата “Бориком АМТ“. Зад нея тогава стои Мустафа Таир, първи братовчед на Али. Изплатената субсидия е 221 000 лв.
През 2008 г. обаче нещата се обръщат на 180 градуса и Али Таир е освободен от шефското място във фонд “Земеделие“ Смолян. Според родопчани той е загубил държавната служба точно заради братовчед си Мустафа, който се е опълчил срещу ДПС и на кметските избори през 2007 г. се явява като независим кандидат. Вероятно защото е останал без работа, Таир си връща 50% участие в “Бориком АМТ“, които е притежавал, преди да влезе във властта, и така в момента е съсобственик на хотела.
Съмнения за топли връзки с ДПС изскачат и около друг хотелиер по САПАРД - “Ида турс“ ООД. Това е една от първите компании, за които се знае, че има агрохотел с три звезди в Банско още от 2004 г. Друг е въпросът какво общо има Банско с българското село. Но субсидията е 481 845 лв. Фирмата отново изгря на вестникарските страници тази пролет. Всичко се случи, след като НАП-Варна започна да проверява произхода на средствата, с които са купени 16 луксозни яхти. В медиите излезе и информация, че една от най-скъпите яхти у нас, тип Sunseeker, модел “Манхатън 66“, е станала притежание на партиен лидер. Медиите започнаха да спрягат името на Ахмед Доган, а пресцентърът на ДПС отричаше. По-късно се разбра, че по документи собственик на тази яхта е именно фирмата хотелиер “Ида турс“. Тя е собственост на Владимир Иванов и Цветанка Бонева.
Хотел по САПАРД е изградил и шефа на винзавода в Асеновград Росен Чаталбашев. Зданието се намира в района на Гоце Делчев в близост до прочутите Огняновски минерални извори и е разположен по границата между селата Лещен и Марчево, община Гърмен. В брошури инвестицията се рекламира като комплекс от няколко хотела, а зад нея стоят фирмите “Сигма Холидейс“ на Чаталбашев и “Делта Бисер“ на бизнесмена Бисер Узунов. Проверка на “Сега“ установи, че всяка от тях е изградила отделен хотел и е взела за това субсидия от по близо 500 000 лв. Същите двама бизнесмени бяха уличени в тесни връзки с ДПС от вече отцепилия се от движението кмет на Гърмен Ахмед Башев. “Искам да алармирам прокуратурата, че по време на изборите в целия район се зароди един нов вид тероризъм - психологическият, чиито идеолози са депутатите Алиосман Имамов и Ведат Хюсеин. Този тероризъм си служеше и с психокилъри, като каквито се проявиха Верхат Топчиев, Исмаил Моллов, Росен Чаталбашев и Бисер Узунов. Тяхната задача бе да отправят заплахи към населението в района, за да се гласува за кандидата на ДПС“, разказа Башев пред местния в. “Вяра“ по повод кметските избори през 2007 г.
Допирните точки на Росен Чаталбашев с властта не спират дотук. Негова подчинена е съпругата на шефа на парламентарната група на НДСВ Пламен Моллов - Петя Моллова. В дружеството му тя отговаря за връзките с инвеститори. Самият винзавод също е модернизиран с два проекта по САПАРД за 2 852 214.59 лв.
Интересен подход към управляващите демонстрира хотелиерът по САПАРД Ангел Белокапов. За последно неговото име изскочи от данъчната декларация на сегашния зам.- министър на екологията Чавдар Георгиев. Оказа се, че през 2007 г. Белокапов е дал 30 000 лв. заем на закъсалия Георгиев, който ги е декларирал пред НАП. Същият бизнесмен още през 2003 г. печели проект по САПАРД. Неговата фирма “Зора инк“ ЕООД изгражда пансион за селски туризъм. Така поне пише в документите на фонд “Земеделие“. Иначе въпросният “пансион“ се намира на 150 метра от брега на морето, в курорта Слънчев бряг, и се казва “Миления“. Има категория “три звезди“ и предлага 11 апартамента, всеки включващ спалня и хол с два дивана и кухненски бокс. Европейските данъкоплатци са дали за този хотел 163 810.65 лв. Справка в ДАКСИ показва, че Белокапов държи и 50% от фирмата “Ветроенергийни системи А и А“ ООД, която изгражда ветрогенератори в землището на с. Царевец, Добрич. Знайно е, че за такъв проект се изисква ОВОС точно от екоминистерството.
Хотелиери по САПАРД са и хора, които вкусиха от властта и вече са я напуснали, макар и не съвсем. Например Стефан Сираков, секретар на здравното министерство в кабинета “Костов“. Неговият хотел, закичен с 3 звезди, носи името “Главатарски хан“ и се намира в кърджалийското с. Главатарци. Хотелът е в непосредствена близост до язовир “Кърджали“ и на 20 км от Перперикон и Татул. Проектът е спечелен от фирмата на Сираков - “17-Сиракови“ ООД, и е одобрен от фонд “Земеделие“ по време на правителството на Сакскобургготски. Възнаграден е със субсидия от 373 901 лв. В момента Стефан Сираков е в управата във втория по големина здравноосигурителен фонд в България - “Доброволна осигурителна мрежа - здраве“. Бил е и шеф на Районната здравноосигурителна каса в Кърджали. Два хотела по САПАРД притежава и един от едрите земевладелци в Добруджа - Димитър Катранджиев. През 2000 г. той отваря хотел “Яница 1“. Комплексът е в шабленското с. Крапец на 30 метра от брега на морето. През 2004 г. се появи и хотел “Яница 2“. Катранджиев доскоро представяше интересите на зърнопроизводителите по време на Консултативните съвети по зърно, а също така участва в една от работните групи от браншовици по мониторинг на изпълнението на програма САПАРД.  dir.bg
 


Сходни връзки

Кой вдигна хотели с парите от САПАРД | 4 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Кой вдигна хотели с парите от САПАРД
Автор: Anonymous да 2009-06-10 @ 17:09 EEST

Може да се добави и хотелчето досами морето на вили"Чайка" ("Холандския плаж") в Балчик почти направо в града. Чуден селски туризъм- няма що?!?

Но подобни хотели по САПАРД има и в Созопол, Приморско и Несебър. Просто правилата на програмата са позволявали подобни инвестиции в тези по дефиниция селски общини. Но българинът винаги намира пробиви в законодателството! Т.е. не е луд, който яде зелника, а който му го дава!

Дано занапред инвестициите са по-внимателно следени и да се търси ефекта имено за тези селски необлагодетелствани райони, в които да се случи нещо и хората да живнат малко. Те го заслужават!!!

 

Кой вдигна хотели с парите от САПАРД
Автор: Anonymous да 2009-06-10 @ 22:05 EEST

Не ставаме за Европа .....Много крадем,възползваме се,но това е в кръвта на българина....Българина си обича такъв живота пълниш джобове на държавни служители и получаваш......Българина не би могъл да живее по друг начин...Задавате ли си въпроса,защо точно този господин си е направил хотелите,ами нали ако беше един коректен български гражданин ,той никога нямаше да получи тези пари..Задавате ли си въпроса също ,защо никой не го контролира,защо всички там горе се правят на слепи и глухи,ами защото като получиш пари от САПАРД ,определен процент отива в джоба на министъра...Желаеш ли да кандидатсваш по САПАРД трабва да си наясно , че даваш определена сума и ако се съгласиш,тогава парите ти са в кърпа вързани.....Ако не се съгласиш да дадеш,то тогава досието ти се подхвърля на бюрото на министъра докато парите свършат и после пишат писмо,че не си бил одобрен......

То всичко в България е така гнило и мирише,че просто не си заслужава да си губим времето в тази държава....

Кой вдигна хотели с парите от САПАРД
Автор: Anonymous да 2009-06-10 @ 22:57 EEST
Давайте да бягаме от тази България
Кой вдигна хотели с парите от САПАРД
Автор: Anonymous да 2009-06-10 @ 23:37 EEST

Много добър пример в Добрич е и хотела на недъга мл  матеев,

краде общински пари и....  то има провидение и господ  ще го накаже,не случайно баща му куца с патерица из градъ,  но  горкия  той не  е  виновен  за простотийте и кощунствата  на недоносения си син.


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди