изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 10:15 EEST
ДЕПУТАТИТЕ РЕШИХА: АКТИВИТЕ НА ВИК - ИЗЦЯЛО ОБЩИНСКИ    
Парламент На едно от последните си заседания преди разпускането си народните представители вчера приеха на второ четене един от дългоочакваните закони в държавата - този за водите. По информация на агенция "Фокус", която след гласуването, е разговаряла с председателя на парламентарната комисия по околна среда и води Георги Божинов, активите на ВиК-дружествата стават изцяло общинска собственост. Територията на страната за нуждите на управлението, планирането и изграждането на ВиК-системи и за предоставянето на ВиК-услуги се разделя на обособени територии, още са решили парламентаристите.

 Обособените територии обхващат територията на действащите до влизането в сила на този закон регионални и общински ВиК-оператори. Един от мотивите за приемането на закона в този му вид е, че създаването на такива територии цели по-ефективното управление на европейските средства за изграждане на водопреносната мрежа. Досегашният режим позволяваше само общините, които спечелят проект, да имат шанса да подобрят водопреносната си инфраструктура. Сегашните промени предвиждат всички български общини да имат възможността за използване на евросредствата за подобряване на инфраструктурата си.

В тази връзка потърсихме за коментар управителят на "ВиК" - Добрич, Величко Василев, който заяви: "Не съм запознат с варианта, който е бил одобрен. Съществуваха няколко. Нека се запозная с това, което е прието и тогава ще коментирам".

Другия, към когото НДТ се обърна за коментар по повод новоприетия закон, бе зам.-кметът по устройство на територията арх. Пламен Ганчев. "Това е по-добре от нищо, но с две думи - нямам думи" - каза арх. Ганчев. Според него, ще има общини, които ще "ръкопляскат", но и такива - като община град Добрич, които няма да се радват на факта. "За нас конкретно това означава, че ще поемем една мрежа в града, от която едва 10 % са рехабилитирани, при това - голяма част и с наше, общинско участие. Реално община Добрич ще получи една напълно амортизирана мрежа, в която собственикът - държавното дружество, от миналата година не иска да вложи и 1 лв. и не прави нищо. Системата е едва ли не пред разпадане и 80 % са загубите на вода по нея. Въпреки това, така е по-добре, за да можем ние - общините, да започнем да работим" - каза още арх. Ганчев. НДТ

 


Сходни връзки

ДЕПУТАТИТЕ РЕШИХА: АКТИВИТЕ НА ВИК - ИЗЦЯЛО ОБЩИНСКИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди