изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 16:59 EET
Младите най-активни на евровота    
Коментари
След изборите за депутати миналата неделя за пръв път от години у нас обсъждаме не спад, а ръст на избирателната активност, пише вестник "Класа". Централната избирателна комисия за Европейски парламент вече оповести, че пред урните са се явили 37.5% от имащите право на глас. Това е с почти 10% повече от активността на първите за страната ни европейски избори през 2007 г.


Кои избиратели се върнаха в гласуването, за да се получи този ръст? Младите и икономически активните избиратели! Това сочат данните от специалното изследване по методика Exit Poll (Екзит Пол) на ББСС „Галъп интернешънъл”, проведено в изборния ден на територията на цялата страна.
В сравнение с предишните избори за евродепутати от 2007 г. демографската структура на гласувалите според изследванията Exit Poll сочи, че сред 18-30-годишните, както и сред работещи между 31-40 години има ръст на гласувалите. Младите и работещите до 45-50 години са увеличили своята тежест сред гласуващите с около 4% общо. Съответно с толкова е спаднал и делът на гласуващите ни пенсионирани родители от 28% на 24%.
Ако тази тенденция се запази и за предстоящите парламентарни избори, може би най-сетне ще имаме основание да кажем, че икономически активните поколения в България започват да променят мнението си дали си струва човек да гласува.
Няма нищо лошо в това по-възрастната една трета от имащите право на глас да изразяват редовно на избори мнението си кой трябва да ни управлява, респективно да ни представлява в Европейския парламент, напротив. В същото време тъкмо средните и най-младите поколения са тези, на които се крепят икономиката и богатството ни като нация, от тях зависи дали бързо и лесно ще излезем от кризата, или тя ще продължи с години. Затова мнението им кой и как да ни управлява е наистина важно. Стига, разбира се, да не отидат за гъби на 5 юли.
По-нататък - цели 18% от гласувалите на 7 юни на практика са взели решението си дали да гласуват и за кого в последните няколко дни, предшестващи изборния ден. Тези данни категорично доказват, че е възможна мобилизация в последния момент. Включително за избори, които и в европейски мащаб хората оценяват като все пак относително по-малко важни, отколкото изборите за национални органи на управление. Предизборните кампании на партиите и коалициите все повече следва да се съобразяват с този факт.
Очевидно е също, че мобилизацията в последния момент е била по-характерна за по-малките и новите, а не толкова за утвърдените и големите партии. В последния момент решението за избор на партия е взела значителна част от гласувалите за ЛИДЕР, „Напред“, „Зелените“. Над една трета от избирателите на тези партии твърдят, че са решили в последните няколко дни преди изборите. Немалък е и процентът на решилите да подкрепят НДСВ и Меглена Кунева конкретно в последните ден-два преди избора. За сравнение, при БСП и ГЕРБ решилите в края на кампанията да се явят и да подкрепят своите е под 15%.
Електоратът на партията, която получава най-висок процент от гласовете на българите на 7 юни - ГЕРБ, се състои главно от работещи хора – 67% от гласувалите за ГЕРБ са трудово активни. Електоратът от хора извън трудовоактивна възраст традиционно е и този път е територия на социалистите – над половината от гласувалите за Коалиция за България са възрастни хора.
Най-много висшисти тази година има сред гласувалите за Синята коалиция и НДСВ. Над половината от електоратите на тези две формации са завършили университет. Групата на най-младите – студентите, съставляваща около 5% от гласувалите на изборите в неделя, е най-силно проявена сред гласувалите за младата и модерна партия „Зелените”, апелираща към екологичния начин на живот и по-голямата грижа за околната среда. Сред гласувалите за „Зелените” има 17% учащи. Въпреки че „Зелените” остават засега далеч под чертата за излъчване на собствени депутати.

dir.bg

 


Сходни връзки

Младите най-активни на евровота | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди