изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 04:58 EEST
Арестуваха двама адвокати продавали деца    
Ред и сигурност
При съвместна операция на ДАНС и НСлС, днес бяха задържани адвокатите Емил Костадинов и Диляна Стоянова за предполагаемо участие в престъпна група за трафик на деца, съобщиха от ДАНС, цитирани от Фокус.


В операцията, която е под наблюдението на прокурора от Върховна касационна прокуратура Марио Стоянов, е задържана и Албена Черими.
Тримата са привлечени като обвиняеми от Софийска градска прокуратура (СГП) за образуване на организирана престъпна група, която участва в "набиране, транспортиране, укриване и приемане на бременни жени с цел продажба на децата им". И тримата са с мярка за неотклонение "задържане под стража" за 72 часа. Те са убеждавали бременни жени да продадат децата си срещу сумата между 3000 и 5000 лв. Впоследствие новородените са били продавани на гръцки семейства за сумата между 30 000 и 40 000 евро, в зависимост от пола на бебето (за момчета се е плащало повече). Схемата е работела на територията на България и Гърция.
В Гърция са набирани семейства, желаещи да осиновят дете, като повечето от тях са били заблуждавани, че осиновяването на детето се извършва посредством законната процедура по международни осиновявания. Повечето от гръцките семейства, осиновили дете, чрез посредничеството на задържаните, са били включени в регистъра на кандидат-осиновителите чужди граждани към Министерство на правосъдието.
Задържаните лица чрез свои познати и чрез сдружение за осиновяване „Слънчев свят” (с отнет лиценз от края на 2007 г.), в което работи едно от лицата, са набирали желаещите да осиновят дете. След намиране на кандидат-осиновителите, чрез контактите на другите двама задържани са набирани майки, склонни да продадат децата си. След раждането на детето гръцки гражданин го припознавал в болницата, където е родено или впоследствие в служба „ГРАО” по местоживеене на майката.
Някои от майките умишлено са сменяли адресите си преди раждането на децата, за да се затрудни тяхното издирване. След издаването на акт за раждане и паспорт на детето, то е напускало страната заедно с гръцките граждани. Същата схема е била практикувана и с български граждани, желаещи да осиновят дете.
Установено е, че за една година по горната схема са продадени 13 деца на гръцки граждани и още три на български семейства, платили по 20 000 лв. за „услугата”. Престъпната схема се потвърждава от показанията пред съдия на майките-донори, както и от свидетелските показания на гръцки семейства. dir.bg
 


Сходни връзки

Арестуваха двама адвокати продавали деца | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди