изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 18:29 EEST
26-годишна дари живот на четирима    
Новини
Починала след катастрофа 26-годишна кинезитерапевтка от Кюстендил стана донор на сърце, черен дроб и бъбреци. Органите й, дарени от нейните близки, могат да спасят четири човешки живота, пише "Труд". Жената е в мозъчна смърт от неделя след жестока катастрофа край Долни Дъбник, която отнела и живота на 27-годишния й приятел.


Повече от година у нас не бе правена трансплантация на сърце, но тази вечер лекарите от "Света Екатерина" се подготвяха за животоспасяващата операция. Черният дроб на момичето бе изпратен за присаждане във ВМА, а бъбреците в Александровска болница.
Към 15 ч вчера три линейки с екипи от "Св. Екатерина", ВМА и Александровска болница тръгнаха с пилотни коли от МВР към плевенската болница, където бе донорката. Още в късния следобед успешното експлантиране (вземане) на четирите органа беше приключило. А реаномобилите тръгнаха да се връщат в София.
Повече от година в България не е присаждано сърце. По тази причина новината за органа донесе много радост и надежди на екипа на "Св. Екатерина" и на записаните за трансплантации в листата й пациенти с гаснещ живот. Очакваше се късно снощи да стане ясно името на рецепиента на органа.
42-ма са българите, които спешно се нуждаят от ново сърце. Сред тях има 25-годишен пациент в много тежко състояние. Ако дареният орган не е от неговата кръвна група и няма нужната съвместимост с донора, ще му бъде поставено изкуствено сърце.
Изследванията показаха, че черният дроб на момичето от Кюстендил ще върне към живот неин връстник - 26-годишен младеж. Той е с цироза и жълтеница, състоянието му също е тежко и животоспасяващата операция е единственият му шанс, заявиха от ВМА. Това ще е 12-ата чернодробна трансплантация във ВМА, една от тях е от жив донор.
811 българи се нуждаят от нов бъбрек. Днес ще се разбере кои двама ще получат органите от Кюстендил.
Нещастието с починалото момиче станало през нощта. Фолксвагенът, в който пътувало с приятеля си, бил начело на колона от автомобили, връщащи се от автошоу край Плевен. Вероятна причина за катастрофата е несъобразената висока скорост. Голфът бил смачкан до неузнаваемост в крайпътни бетонни тръби, а телата - изхвърлени в канавката.  dir.bg
 


Сходни връзки

26-годишна дари живот на четирима | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди