изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 20:16 EEST
КАВАРНА СЪБИРА ЕВРОПЕЙСКИ ЕЛИТ НА КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА ВЯТЪРНАТА ЕНЕРГИЯ    
ИкономикаУтре Каварна ще бъде домакин на кръгла маса на тема "Развитието на ветроенергийни паркове в България - заедно с опазване на природата". Организатори на форума са Европейският парламент - в лицето на евродепутата Биляна Раева, община Каварна и нейният кмет Цонко Цонев и Асоциацията на производителите на екологична енергия в България.

Европейската комисия също изпраща свои представители на семинара - това са Андрас Деметер - съветник към генерална дирекция Околна среда и Нели Папазова - експерт в същата дирекция. Това съобщиха от пресслужбата на община Каварна. Кръглата маса ще бъде открита от министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Очаква се на семинара да присъства и министърът на държавната администрация Николай Василев. В нейната работа ще участват експерти и директори на дирекции в министерствата на енергетиката и на околната среда и водите. Участие в семинара са потвърдили основните природозащитни организации в България, учени, еколози, орнитолози.
Проявата е посветена на необходимостта от дългосрочно развитие на вятърната електроенергия в България в съответствие с изпълнението на поставената от ЕС цел за осигуряване на 16 % от енергията от възобновими източници до 2020 г. Форумът в Каварна е първи по рода си опит в България да се сложи началото на диалог между държавни институции, представители на Европейския парламент и Европейската комисия, местна власт, неправителствени екологични организации и производители на възобновяеми източници на енергия и по-конкретно - ветроенергийни паркове. 
Производството на екологично чиста енергия е нова за страната дейност. Това е причината участниците в нея да се сблъскват с трудности и неразбиране. Понякога се създава представа, че използването на вятъра за добиване на енергия е в конфликт с опазване на природата. Всички ветроенергийни паркове се слагат под един знаменател, независимо от факта, че те изпълняват по различен начин законовите изисквания.
Доклади по тези и други теми, касаещи проблематиката, ще изнесат експерти от министерството на енергетиката. Учени от БАН, еколози и орнитолози ще запознаят семинара с резултатите от едногодишния орнитологичен мониторинг на нос Калиакра, както и с дейностите, които инвеститорите предприемат за опазване на биологичното разнообразие на нос Калиакра.  Природозащитници и местното население ще могат да кажат мнението си в двучасова дискусия. Кметът на Каварна Цонко Цонев ще изрази гледната точка на населението от района за вятърните паркове в района на Калиакра.
Целта на форума е да се постигне разумен баланс на интересите на всички страни - инвеститори, природозащитници, държавни институции, местна власт, население, като се опита да обедини или поне да обобщи различните гледни точки в това отношение.
Като резултат от кръглата маса се очаква да се постави начало на по-широка дискусия за изработване на практически насоки за проектирането, изграждането и експлоатацията на ветроенергийните паркове у нас. Форумът ще предложи изработването на подобен документ, който ще бъде изпратен в ЕК, МОСВ и министерството на енергетиката.
 


Сходни връзки

КАВАРНА СЪБИРА ЕВРОПЕЙСКИ ЕЛИТ НА КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА ВЯТЪРНАТА ЕНЕРГИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди