изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 01:15 EEST
КОНЧЕ НА ПРЖЕВАЛСКИ СЕ РОДИ В ЗООПАРКА В ДОБРИЧ    
НовиниКонче от включения в Червената книга на защитените видове Коне на Пржевалски се роди в центъра за защита на природата и животните в Добрич, съобщи директорът му Севдалина Венкова. Кончето е женско и е кръстено Киара.

То е първото от семейството, което позволява да го галят. Екипът на зоопарка е много щастлив, тъй като това е първото женско конче от ценната порода. Родителите й Куна и Игор са подарък за центъра в Добрич от швейцарските му партньори от "Про Зоо Добрич". Те са единственото семейство от този защитен вид на Балканския полуостров. Наричаният още азиатски кон е единственият днес див кон, който се среща на свобода в природата.  Досега Куна и Игор имат две кончета. Първородният Калиман замина за зоопарка в Ловеч, а другият - Искър, който е едногодишен, предстои  да отпътува за зоопарка в Констанца. Срещу него добричкият център очаква да получи две шотландски понита.
С женското попълнение вече няма притеснения за увеличаване на семейството и евентуално израждане. Затова бяха предприети мерки за разселване на потомството.
Припомняме, че Центърът за защита на природата и животните в Добрич е уникален за Източна Европа с това, че на площ от 160 декара на територията на бившата резиденция на Тодор Живков се отглеждат в естествена среда и свободно се разхождат над 100 животни от над 30 вида.
 


Сходни връзки

КОНЧЕ НА ПРЖЕВАЛСКИ СЕ РОДИ В ЗООПАРКА В ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди