изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 05:14 EET
СТРОИТЕЛИ БЛОКИРАТ БАЛЧИК ЗАРАДИ НЕИЗПЛАТЕНИ 500 000 ЛВ. ОТ ТУРСКА ФИРМА    
Новини

Фирмите са подизпълнители по проекта "Интегриран воден цикъл" по програма ИСПА в Балчик. Имат да вземат пари от турската фирма-подизпълнител "Генстрой" от есента на м.г.




Десетина фирми от региона имат намерение да блокират Балчик на 23 юни. Поводът е парите, които вече повече от половин година те не могат да си вземат от фирма "Гентстрой" ООД. Тя е наета като подизпълнител от "Хидротек" ООД, която е избрана от Министерството на околната среда и водите за изпълнител на проекта.
Фирма "Хидротек" ООД е създадена малко преди провеждането на търга, обясни за НДТ Юлия Христова от "Булстрой" ООД, Варна. Тя не разполагала с техника и служители, затова е подписала договор с подизпълнителя "Генстрой" ООД, която също нямала работници и техника. Затова тя подписала договори с подизпълнители - фирми от региона - Добрич, Варна и Балчик. "Когато отидох на преговори с "Генстрой" ми обещаха работа за две години и се договорихме да фактурирам всяка седмица. След като започнахме работа, машините, с които работехме по изкопите, се наложи да се увеличават, а с това и сумите, които ни дължаха. Когато сумите по фактурите стигнаха 40 000 лева, спряха да ни плащат", обясни Юлия Христова. Фирмата има да получава пари от 31.10.2009 г. Работила е до 25 март, тъй като непрестанно са получавали уверения, че ще им се плати. На 31 март 2009 г. от "Булстрой" изпратили покана за доброволно плащане на задълженията в седемдневен срок. На деветия ден се появил управителят на "Генстрой" М. Тунч, с когото се договорили за разсрочване на задълженията от 230 827,88 лева. След това обаче била изплатена само  първата вноска. "Анексът има клауза, според която при неспазване той автоматично се прекратява като се дължи първоначалната сума и главницата", обясни Ю. Христова. Аналогично било положението на още десетина фирми, които са били наемани от "Генстрой". Сред тях била фирмата, която извършвала кетъринга на работниците на "Генстрой", както и хотел, където те били настанени, тъй като фирмата си докарала работници от Турция, вместо във време на криза да наеме работници от България, обясни Христова. Общият размер на задълженията, които "Генстрой" има към тези фирми, е около половин милион лева. Те са внесли  искане до кмета на Балчик Николай Ангелов да им бъде разрешено блокиране на града на 23 юни. "Ако не ни обърнат внимание и не се заинтересуват какво се случва с парите от еврофондовете, ще поискаме разрешение за блокиране на международния път от Дуранкулак до Балчик", предупреди Христова. Тя увери,че протестиращите фирми ще изкарат наличната си техника, както и останалите на работа работници, тъй като заради дълговете на "Генстрой" се е наложило да извършват и съкращения. "Не знаем къде се намира фирмата сега, тя си е затворила и офиса в Балчик", обясни Христова.
От пресслужбата на община Балчик обясниха, че кметът Николай Ангелов е издал разрешение за затваряне на ул. "Дунав" от 8 до 9 часа на 23 юни. И напомниха, че община Балчик е потребител на проекта, а финансирането не преминава през общината. Единственото, което  е в правомощията на кмета, е да контролира спазването на сроковете и той е забранил да се разкопават нови улици, докато не се възстановят старите.
МОСВ е определило контрольор, който наблюдава изпълнението на проекта и извършва периодични одити на дейността на "Хидротек".
Проектът "Интегриран воден цикъл" по програма ИСПА е на стойност 22 млн. евро и предвижда канализация, подмяна на водопроводни тръби, изграждане на пречиствателна станция, която вече е завършена. Той трябва да приключи до 2010 г.
 


Сходни връзки

СТРОИТЕЛИ БЛОКИРАТ БАЛЧИК ЗАРАДИ НЕИЗПЛАТЕНИ 500 000 ЛВ. ОТ ТУРСКА ФИРМА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди