изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 00:28 EET
ЦДГ №10 "СЛЪНЧИЦЕ" ЩЕ Е ПЪРВАТА С БИБЛИОТЕКА    
НовиниПо проект Клуб "Приятели на книгата" работи целодневна детска градина №10 "Слънчице" в Добрич.

Той е на Сдружение за развитие на деца "Слънчице" по Програмата за финансиране на граждански инициативи в полза на местната общност от бюджета на община Добрич. Проектът стартира на 1 юни - с приказен хепънинг  в Центъра за защита на природата и животните. От вчера започнаха периодичните занимания на малчуганите от детската градина в регионална библиотека "Дора Габе", която е партньор по проекта и оказва методическа помощ за реализирането му. Основната цел на проекта е приобщаване на децата от най-ранна детска възраст към книгата и четенето. Отчита се, че е важно това да стане в предучилищна възраст, тъй като именно от това зависи бъдещото отношение на децата към  четенето. Проектът предвижда изграждане и оборудване на Приказна стая с библиотека и възможност тя да стане място за срещи на децата с книгата и изкуството. Така 160 деца ще имат възможност за всекидневна среща с книгите и техните герои, ще могат да развиват творческите си заложби.  Проектът ще е пилотен, тъй като до момента у нас няма изградена библиотека към детска градина.
Статистиката сочи, че една трета от населението в Европа обръща гръб на книгите, българинът също чете все по-малко. Специалистите отчитат, че връзката дете - библиотека в наше време е нестабилна. 20 % от родителите у нас не четат на децата си и това е проблем на възпитанието и образованието, тъй като децата, които от малки са обградени от книгите, при тръгване на училище по-лесно свикват да четат и нямат проблеми с четенето. Анкета сред родителите на деца в ЦДГ №10 показва, че само 52,5 % от родителите в детската градина имат време да четат на децата си всеки ден. Другите 39% го правят едва един-два пъти седмично. Родителите нямат възможност да осигурят достатъчно много и разнообразни книги на децата си. Едва 30 на сто от анкетираните  имат възможност да купят нова детски книга всеки месец. Има и такива, които могат да си позволят да купят книжки само по празници.  В рамките на проекта ще се  организират детски празници на книгата, срещи с творци, гостувания в РБ "Дора Габе", приказен хепънинг с карнавал, пленер и парад на хвърчила, изложба с рисунки на децата по любими приказки.
Също в рамките на проекта сдружение "Слънчице" и ЦДГ №10 организират кампания "Дари книга, сподели я с дете". С нея те отправят призив към граждани и организации - да дарят нови или запазени стари детски книги за обогатяване фонда на библиотеката в ЦДГ №10, който сега се създава.
Партньори по проекта са РБ "Дора Габе", Сдружение на писателите, Добрич, Училищно настоятелство на СОУ "П. Р. Славейков", вестник "Нова добруджанска трибуна".
 


Сходни връзки

ЦДГ №10 "СЛЪНЧИЦЕ" ЩЕ Е ПЪРВАТА С БИБЛИОТЕКА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди