изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 13:48 EEST
С 20% ПО-НИСКИ ДОБИВИ ОТ ПШЕНИЦАТА    
НовиниОчаква се жътвата на житото да започне с десетина дни по-рано. Румънски емисари вече обикалят Добруджа с предложения за изкупуване на зърно на зелено на много ниски цени

С 20 на сто по-ниски добиви от пшеница за страната в сравнение с миналата година прогнозира Николай Ценов -селекционер по пшеницата и зам.-директор на Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево, където вчера се проведе открит ден на пшеницата и лещата. Той посочи, че в много райони на страната има суша. Засега най-добро е състоянието на зърното в Добричко. Прогнозата е, че в Добруджа тази година ще прибират реколта, колкото бе средният добив през 2008 г. в другите райони на страната, каза Ценов. Той прогнозира среден добив в национален мащаб от 300-310 кг/дка, а за Добруджа с 50-70 кг/дка повече. Очаква се жътвата на пшеницата да стартира със 7-10 дни по-рано. В някои райони вече започна  прибирането на реколтата от ечемик, тъй като той започна да прегаря. Сушата няма да се отрази на качеството. Напротив, очаква се качествено зърно, по-добро от миналогодишното, прогнозира Ценов. Според него, най-засегнати у нас от сушата ще бъдат в Южна България. Причина за това са и по-бедните почви там.
До наполовина по-ниски добиви от пшеницата в сравнение с миналата година очакват в някои райони на страната, каза пред НДТ арендаторът и член на ръководството на Националната асоциация на зърнопроизводителите Кирил Жендов. Според него, суша има, но е имало и по-лоши години от тази, като 2007 г., например. "Картината е пъстра. На места има дъжд и там добивите ще са по-високи" - каза Жендов. Той очаква жътвата да започне по-рано. Според него, в зависимост от дъждовете, добивите ще са между 200 и 500 кг/дка, като средно за страната се очаква 350 кг/дка, което е почти наполовина в сравнение с миналата година, когато добивите са били 550-600 кг/дка.
За сметка на по-ниските добиви, Николай Ценов очаква тази година зърното ни да е с по-добро качество. Той посочи, че като цяло ситуацията в Черноморския басейн не е много добра. В Украйна прогнозата е производството да е с 1 млн. тона по-малко, а в Румъния може положението да е и по-сериозно, отколкото у нас, каза той. Агроспециалисти сочат, че незапомнена суша има в Китай и в Аржентина.  Прогнозата е, че световното производство на пшеница тази година ще е 633 млн. тона, при 688 млн. тона през м.г. 
Опасенията са заради ниските изкупни цени. В момента зърно от миналогодишна реколта се изкупува по 280 лева за тон, а на зелено цената е 200-240 лева за тон. Производители твърдят, че румънски емисари обикалят района на Добруджа и предлагат изкупуване на зърно на изключително ниски цени от 160-170 лева за тон. Сделки на зелено има предимно в други райони на страната, където фермерите са много затънали в кредити и трябва да продават, за да имат средства да ги обслужват, коментират фермери.
Цената, на която тръгва жътвата на ечемик в страната, е 180-200 лв. за тон, каза селекционерът К. Костов от ДЗИ.  Той прогнозира, че търговията с пшеница ще стартира при цена от 200-230 лева за тон. В момента в Ямболско, където усилено се жъне ечемик, цената му е 21-22 стотинки за килограм.
Пред присъстващите на открития ден на пшеницата и лещата вчера в Добруджанския земеделски институт бяха представени сортовете, които институтът е разработил и от които предлага семена.
 


Сходни връзки

С 20% ПО-НИСКИ ДОБИВИ ОТ ПШЕНИЦАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди