изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 08:44 EET
ЛИЧНО ОХРАНЯВАХ ФРАНСИС ФОРД КОПОЛА    
Общество

Пред НДТ управителят на охранителна фирма "Федерална служба за безопасност" в Добрич - Георги Панов

* Сигурността е стока, която трябва да се плаща
* Най-скъпа е личната охрана
* Охранител вече професия



Георги Панов е завършил висше военно училище, специалност "Разузнаване", и е инженер по геодезия, фотограметрия и картография. В продължение на 20 години е работил в Авиобаза-Добрич. Понастоящем е управител на "Федерална служба за безопасност", която създава преди повече от десет години. Фирмата има европейски сертификат за качество ISO 9001-2000.
Семеен, с двама сина, внук и внучка.

- Г-н Панов, как решихте да създадете охранителна фирма? Имаше ли ниша за този вид услуга в Добрич?
- Аз я създадох през 1998 г. - период, в който имаше много охранителни фирми. Включително и някои с трибуквени обозначения, които все още бяха силни, а сега четем в книгите за тях. Тогава завършваше приватизацията и се оказа, че много предприятия и дружества се нуждаят от услугите на охранителни фирми. По тогавашната Наредба за охранителната дейност бяха ограничени и възможностите за ведомствена охрана. Това на мен ми даде знак, че има място в този пазар, като прибавим и моя опит като офицер и човек, който се е занимавал с охранителни средства. Освен това, разчитах и на опита на мои колеги от закриващата се Авиобаза-Добрич.
- Може ли да се каже, че се е изчистил образът на охранителните фирми?
- Представителите на бизнеса вече започнаха да осъзнават, че сигурността е стока и тя трябва да се плаща. Респективно, по-качествената стока е и по-скъпа. Образът се изчиства, да. Включително и негативното мнение за това, че охранителите се занимават с нерегламентирани дейности. Или пък отношението на работодателите, че това са обикновени портиери или пазачи. Охранител вече е професия. Дори в Пловдив и София има колежи, които предлагат такава специалност, а в Свободния университет във Варна може да се завърши висше образование по "Фирмена сигурност".
- Сигурно това е много отговорна работа...
- Основната ни отговорност е свързана с опазване движимото и недвижимото имущество на нашите клиенти, както и здравето и живота им в случаите, когато става дума за персонална охрана. Занимаваме се и с осигуряване нормалното провеждане на масови мероприятия. Тук бих искал да отбележа, че за пръв път наскоро добричка фирма, тоест ние, бе ангажирана с охраната на масово политическо мероприятие с около 2000 души. Става дума за посещението на премиера Сергей Станишев в Добрич.
- Имате ли практика да осигурявате персонална охрана?
- Периодично при нас постъпват запитвания в тази връзка. Имаме случаи, при които сме осигурявали лична охрана, но това не е популярно като практика в Добрич. Държа да отбележа, че имаме лиценз за този вид дейност. Личната охрана е, може би, най-скъпата услуга в тази сфера, още повече, че и рискът е най-голям.
- С охраната на кои обществени обекти е ангажирана Вашата фирма и кои са най-често срещаните проблеми?
- Охраняваме всички общински училища в Добрич, както и повечето държавни. А така също Градския парк, Центъра за защита на природата и животните, бившите поделения, разсадника, болницата и т.н.
В последно време основният проблем в парка са бездомните кучета. Всеки ден се налага наши охранители да помагат на майки с колички или на деца с велосипеди, на които те се нахвърлят. Проблемът обаче идва най-вече от това, че хора, които живеят наоколо, ги хранят.
Друг проблем са магазините около парка, които продават алкохол на младежи. След това те започват да вандалстват в парка - чупят съоръженията в дървения град, лампите, пейките и т.н. В такива случаи моите хора ги задържат и викат полиция. Тук е мястото да отбележа, че много добре работим с областната дирекция "Полиция", имаме разбирането на ръководството и пълно съдействие от тяхна страна.
Що се отнася до парка, успяхме в голяма степен да разрешим системното драскане и разбиване на тавана на подлеза с монтирането на камери. В последно време, поради тази причина, посегателствата рязко намаляха.
- Бихте ли обяснил по-подробно как е уреден въпросът с охраната на учебните заведения?
- При училищата основното задължение на охранителите е да се съблюдава пропускателният режим. Бих искал да подчертая, че нашата фирма има нужната регистрация и право да записва лични данни. Всички охранители в училищата разполагат с радиовръзка с мобилните ни екипи по СОТ и във всеки един момент, ако е необходимо, могат да поискат съдействие. Навсякъде са монтирани системи за видеонаблюдение и пожароизвестителни системи и нашите хора са обучени да работят с тях. Денонощна охрана имат Езикова гимназия, Хуманитарната гимназия и основно училище "Христо Смирненски". Все по-рядко има случаи на проблеми с външни лица в училищата. Вече се натрупа респект към нашите хора и това дава резултат.
- Налага ли се Ваши служители да се намесват в случаи на джебчийство?
- Това бе проблем основно на ДКЦ I и района на автогарата. Оплакванията обаче са все по-малко, защото там изпратих охранители, които са бивши служители на полицията и познават контингента.
- Какво, според Вас, трябва да се промени в Закона за охранителната дейност?
- Необходимо е да се премахнат групите за самоохрана, тоест т.нар.ведомствена охрана. Проблемът там е, че изискванията към нея са много по-малки, отколкото към охранителните фирми, а и МВР няма как да ги контролира. Много от добре облечените бизнесмени се охраняват именно по тази линия. Виждането на ръководството на МВР и на охранителните фирми е, че от закона трябва да се премахнат тези групи за самоохрана. Необходимо е също лицензиране на фирмите, които монтират сигнално-охранителна техника. Освен това, водят се разговори в Националната асоциация на охранителните фирми, в която аз съм член на Контролния съвет, и се търсят варианти за уточняване на прагове при участие в обществени поръчки, под които да не може да се слиза. Защото често се случва некоректни фирми да участват със суми под реалната себестойност на услугата.
- Имали ли сте случаи над посегателства над Ваши служители?
- Да, случвало се е. Например, когато реагират на сигнал на паник-бутон и отидат в дадено заведение, където подпийнали клиенти се държат агресивно.
- Ангажирани ли сте по някакъв начин с охрана по време на туристическия сезон?
- Нашата фирма осигурява охраната на Двореца в Балчик. Това е най-посещаваният туристически обект в България с повече от един милион посещения годишно. Там, освен охрана от 16 души, имаме и сериозна система за видеонаблюдение. Охраняваме също някои почивни станции по морето.
- Бихте ли обяснил в какво се изразява т.нар. периферна охрана?
- Става дума за открити обекти, които се охраняват с инфрачервени бариери. Вече имаме изградени такива на няколко места. Като цяло, стремим се да въвеждаме новостите в охраната с технически средства. Всички наши автомобили по СОТ имат GPS-системи. Във всеки един момент диспечерите в офиса знаят колите къде се намират и при сигнал, могат да изпратят екипа, който е най-близо. Тази система дава възможност също да се контролират скоростта и времето за реакция, което пък е пряко свързано с качеството на работа.
- Лично Вие бил ли сте персонална охрана на известни личности?
- Аз бях лична охрана на Франсис Форд Копола при неговото посещение преди няколко години в Двореца. Много беше приятно да работя с него. През годините съм охранявал, също там, министри, различни политици и т.н.

Разговаря Велина ВЛАЙКОВА

 


Сходни връзки

ЛИЧНО ОХРАНЯВАХ ФРАНСИС ФОРД КОПОЛА | 7 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ЛИЧНО ОХРАНЯВАХ ФРАНСИС ФОРД КОПОЛА
Автор: Anonymous да 2009-06-20 @ 08:49 EEST
Г-н Панов, Всичко до тук казано е добре, но трябва да сключвате трудови договори с охранителите, а не да работят години без трудов договор, без осигуровки и т.н.
ЛИЧНО ОХРАНЯВАХ ФРАНСИС ФОРД КОПОЛА
Автор: Anonymous да 2009-06-20 @ 19:14 EEST
..........и да плащате поне минималната заплата?
ЛИЧНО ОХРАНЯВАХ ФРАНСИС ФОРД КОПОЛА
Автор: Anonymous да 2009-06-21 @ 19:22 EEST
Няма ли институции в града ни да проверят защо охранителите на г-н Панов са без трудови договори и вече месеци наред не изплаща заплатите им , а им дава само някакви мижави стотина лева. Къде са НАП, НОИ и другите институции. Защо не им плаща социалните и здравни осигуровки?
ЛИЧНО ОХРАНЯВАХ ФРАНСИС ФОРД КОПОЛА
Автор: Anonymous да 2009-06-24 @ 20:28 EEST
Абе Панов, като си толкова велик работодател, що не даваш на служители те си едни хубави заплати, а ги залъгваш с 300 лв? Не те ли е срам? 1000 обекта на СОД имаш, а най-малкото автомобили като хората нямаш, заплати не даваш, договири не правиш? Претендираш да си номер 1 за Добрич, О.К бъди, но дай и условия. Само за сравнение: Боду Сот Балчик, заплати 600 лв. + 150 лв. купони за храна, а са на 150-200 обекта и същите смени, като твойте служители. Имаш корави момчета, ама с какво да са мутивирани да бачкат? За 300 лв ли? Ти си правиш твоите строежи, магазини, ала-бала, а служителите ти? Тях май не ги бръснеш за нищо?
ЛИЧНО ОХРАНЯВАХ ФРАНСИС ФОРД КОПОЛА
Автор: Anonymous да 2009-10-04 @ 13:33 EEST
ПАНОВ Е ЕДИН МУШЕНИК СПИ С КОЯТОМУ ПАДНЕ ОТ НЕ ГОВАТА ФИРМА ПО ТОЧНО С ГОСПОЖА КАЗАНЖИЕВА .
ЛИЧНО ОХРАНЯВАХ ФРАНСИС ФОРД КОПОЛА
Автор: Anonymous да 2009-10-04 @ 21:19 EEST

Що тъй? Друга не му ли пада? :-)))

ЛИЧНО ОХРАНЯВАХ ФРАНСИС ФОРД КОПОЛА
Автор: Anonymous да 2009-10-05 @ 21:25 EEST
Оставете  човека   на  мира.Гледайте си работата-НЕГРАМОТНИЦИ. Първо   се  научете   да пишете    пък   после съдете хората!

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди