изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 13:00 EEST
Афера на Масларова на прокурор    
Ред и сигурност
Скандалната сделка на социалното министерство с почивния дом "Русалка" край Златни пясъци поема към прокуратурата още в понеделник. "Скандализиран съм от поредната министерска афера. Това е модел на поведение на Емилия Масларова. Има и други скандални сделки в нейното ведомство.


Като цяло така действат всички сегашни министри, но все пак става дума за социалното ведомство, което трябва да е най-хуманно", заявява пред "Стандарт" лидерът на "Ред, законност, справедливост" Яне Янев. Той ще сезира прокуратурата вероятно още в понеделник заедно с други материали за Емилия Масларова.
Министър Емилия Масларова направи щедър подарък в края на мандата си. Социалното ведомство хариза на частници апетитен хотел край Златни пясъци. Трикът станал чрез скрита приватизация. Почивната база освен прясно ремонтирания хотел включва 10 дка крайбрежен имот и хангар за лодки. Ведомството на Масларова направило обща фирма с частници, които се включили с празен двор в София и ниви. С още няколко апортни вноски държавата останала с дял от само 21% от общото дружество. Почивната база е обявена за продажба чрез Агенцията за приватизация.
Единствената почивна база на социалното министерство на морето е харизана на ниска цена на частници заради високия риск от свлачища в района. Това е аргументът, с който подчинените на Масларова оправдават трика със скритата приватизация на апетитния хотел с имот от 10 дка и хангар за лодки.
"Какъв интерес към хотела в този район, бе. Там си е свлачище, ходили ли сте да видите как е бил отцепен пътят под базата", избухна пред "Стандарт" главният секретар на ведомството Иван Пенев.
Свлачище точно там обаче няма, установи репортерска проверка. Проблем със свлачище има на север от хотела, в посока към Златни пясъци.
Бившият управител на базата "Русалка" Цанко Мирянов също бе категоричен, че версията на Пенев е пълен блъф.
"Няма свлачище в района на почивната станция", заяви той.
Интересно е как Масларова и компания ще обясняват пред прокурорите мотивите за странната сделка през миналото лято.
Тогава социалното ведомство, представлявано от главния секретар Иван Пенев и по поръка на министър Масларова, се съгласило държавното участие в общата фирма с частници да падне до 32 на сто. Този дял не дава нито блокираща квота, нито ефективно участие в управлението, коментират юристи. Според тях случаят е класически пример за ужилване на държавата.
Следва още един трогателен жест от страна на екипа на Масларова към новите собственици. Социалното ведомство пълни хотела с пенсионери и свои служители, осигурявайки за сметка на хазната оборот за частната фирма.
След като държавата губи контрола върху морската база, ролята на главния секретар на социалното министерство Иван Пенев в съвета на директорите на новото дружество става символична. Председател на директорския борд е Вася Христова, а неин заместник е 29-годишната Екатерина Петрова от Любимец.
Младата дама има грижата да настанява гостите в хотел "Русалка" и да протоколира заседанията. Двете жени представляват 68 на сто от капитала на съвместната компания и командват парада.
Сценарият с регистрираното на 27 юни 2007 г. дружество е изпълнен перфектно. Частниците вкарват като апорт парични и имотни вноски, които да напълнят капитала до предварително уговорените проценти. Това става и в предвидения в устава на фирмата срок от 2 г. Последният апорт, за да се докара делът до 68%, е направен на 7 май 2009 г.
Според фирмения устав обаче в рамките на 5 години капиталът на дружеството трябвало да продължи да се вдига от 7 349 375 акции до 10 000 000. Това трябвало да става с нови апортни вноски на частниците. Така до 2012 г. държавният дял вече щял да падне до минимум.
Планът обаче неочаквано търпи промяна. Изведнъж социалното министерство решава да продаде държавното участие още сега. Единственото логично обяснение е, че мандатът на Масларова изтича. "Явно още през април министърката вече е била сигурна, че БСП губи изборите, а тя няма шанс да остане на поста. Затова е пуснала процедурата към Агенцията за приватизация", коментираха депутати от опозицията.
Странни са и допуснатите от ведомството на Масларова грешки в информационната карта, предоставена на АП. Например дяловото участие на държавното дружество е записано като 21 на сто, вместо 32 на сто. Вместо заетите 24 души, в обявата пише само за един човек на щат.
Най-притеснителни за евентуални купувачи са данните, че дружеството няма оборот през 2008 г. В същото време служители на почивната база твърдят, че миналото лято в касата са влезли поне 270 000 лева. Очевидно целта на грешките е кандидатите да се намалят до минимум, а остатъчният дял да отиде безпроблемно в ръцете на частниците, които вече са превзели държавната фирма, смятат експерти. С други думи, далаверата вече е опечена, интересното е как са се облажили от нея Масларова и хората й, гадаят местните хора. След намесата на прокуратурата сметките обаче могат да се окажат без кръчмар. /БЛИЦ
 


Сходни връзки

Афера на Масларова на прокурор | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди