изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 21:39 EEST
Курортите стават урни    
ТуризъмГрандиозен изборен туризъм тръгна из родината. Стотици хора от всички градове хукнаха да си вадят удостоверения за гласуване на друго място. Крайният срок изтече вчера. В София мераклиите да пуснат бюлетина далеч от дома си са десетократно повече в сравнение с евровота. В район "Студентски" например такова удостоверение са поискали 310 човека при едва 35 за изборите отпреди само 2 седмици, съобщи районният кмет Димитър Дилчев пред "Стандарт".

В "Искър" пък отписаните са около 700, като на предния вот са били не повече от 70, каза и колегата му Йордан Томов. Такова е съотношението и в "Красна поляна". Вчера до 17 часа там бяха заявили, че ще гласуват на друго място 589 човека, а на евроизборите са били 62.
Българинът прави всичко в последния момент, коментира за "Стандарт" зам.-шефът на ЦИК Александър Петров. Той добави, че на евроизборите са били извадени 4500 удостоверения за гласуване на друго място. Във вторник ще е ясна бройката и за този вот.
Хората масово твърдели, че отиват на почивка, но искат да гласуват там, където ще отмарят. Все пак започва пикът на сезона и хиляди българи ще напълнят морските и планинските ни курорти и ще ги превърнат в изборни секции, коментираха общинари.
Спецове от ЦИК обаче допускат, че има и доста хора, които са се юрнали да си вадят удостоверения заради мажоритарните кандидати. Законът позволява в деня на вота всички снабдени с тази тапия да гласуват, в която секция искат и в който град искат. И така да прелеят бюлетини на определен кандидат.
Подобна бе ситуацията в цялата страна. В Бургас близо 560 души са извадили такъв документ. Цифрата е с близо пет пъти по-голяма в сравнение с тази на евровота. На 7 юни такива удостоверения са били издадени едва на 117 човека. Общо 800 души с постоянен адрес извън Бургас пък са декларирали, че ще гласуват в морския град.
В Сливен удостоверенията са 320. "Стандарт" научи, че в близкото с. Трапоклово се организира екскурзия до Пловдив точно в деня на изборите - 5 юли. Това се правело от местна жена, която била близка с кандидат в града.
Има спекулации с удостоверенията за гласуване, издадени в Карнобат, заяви Асен Гагаузов, мажоритарен кандидат на Коалиция за България в Сливен и водач на парламентарната листа. Над 115 от тях вероятно ще бъдат насочени в Сливен, смята той. Голяма част от тях са работници в една от фабриките на водача на листата и мажоритарен кандидат на ГЕРБ Десислава Танева, твърди Гагаузов.
Не бих коментирал нещо, което именно БСП и ДПС правят в момента. В Монтана и Попово, където ДПС не издигат кандидат, се правят удостоверения, с които после ще се гласува във Велико Търново, където ДПС ще подкрепи БСП. Същото става и в Сливен, коментира пред "Стандарт" шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов.
Над 380 удостоверения за гласуване издадоха и в Търговище. Те са близо 3 пъти повече в сравнение с евровота. Според местните общинари причината е в отпускарски сезон, когато хората пътуват повече или са на почивка в други градове. Междувременно се разбра, че рекорден брой изборни секции се очаква да бъдат открити в Турция. Такива ще има на 123 места. Това е половината от общия брой секции, определени за чужбина. В предишните избори от 2005 г. в Турция имаше открити 76 секции при общ брой за чужбина 434.
Екип на "СТАНДАРТ"
 


Сходни връзки

Курортите стават урни | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди