изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:45 EET
Доплащаме безплатни лекарства!    
ЗдравеВърви масово доплащане на иначе безплатни лекарства за много болести, сред които диабет, епилепсия, паркинсон, проблеми с щитовидната жлеза, твърдят пациенти от София, Пловдив, Велико Търново и Русе. От месец новият позитивен списък действал, но фармацевтите работели по един, а лекарите по друг, пише "24 часа".

   

Сигналите идвали в местните здравни каси, чиито шефове са започнали проверка. Най-вероятно става дума за над 40-50 лекарства. Причината били противоречията между аптеките и дистрибуторите. Вчера за проблема официално предупреди и Мирослав Ненчев, шеф на фармацевтичния съюз. Доставчиците искали за много от медикаментите повече пари от записаното в позитивния списък.

Вчера за проблемите потвърди и Мирослав Ненчев, шеф на фармацевтичния съюз. Ставало дума за лекарства срещу много и различни диагнози като диабет, епилепсия, Паркинсон, проблеми с щитовидната жлеза.

Причината е, че доставчиците искат за много от медикаментите повече пари от записаното в позитивния списък.

В момента няма регламент, по който пациентите да доплащат разликата. Затова се налага аптеките масово да работят на загуба или да нарушават закона, обясни Ненчев.

Другият вариант е пациентът да плати напълно медикамента, който му е изписан. Според Ненчев е задължително да се въведе законов механизъм, по който хората да доплащат, ако искат да получат конкретен продукт от една и съща група.

Заради това, че много от лекарствата са по-скъпи пък, аптекарите се отказват да ги предлагат и се налага пациентите в движение да сменят терапията си.

Проблемът не зависи от нас, отговориха от здравната каса. Оттам само плащали, но не договаряли цените. В НЗОК също се оплаквали пациенти, че им се налага да доплащат.

Сериозни проблеми за аптеките ще има и ако свършат парите за лекарства на здравната каса, прогнозира Ненчев. Причината е, че в момента те плащат директно на дистрибуторите и чак след два месеца получават парите си от НЗОК. Така ако средствата за медикаментите се окажат недостатъчни, щяло да се стигне до масови фалити.

От касата все още анализират колко пари се харчат за лекарства след влизането в сила на новия позитивен списък. Оттам обаче обясниха, че възможността парите да не стигнат е съвсем реална.

Половината пациенти с хронични проблеми в ЕС не се лекуват правилно - или вземат грешно лекарство, или не го пият редовно, показало скорошно проучване. Подобни били цифрите и у нас.

dir.bg

 


Сходни връзки

Доплащаме безплатни лекарства! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди