изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:06 EET
С 13 НА СТО Е СВИТ ИЗНОСЪТ НА ЕНЕРГИЯ    
ИкономикаТова сочат данните на министерството на енергетиката и икономиката, изнесени от министър Димитров, който взе участие в първата у нас Кръгла маса за развитието на алтернативната енергетика, чийто домакин бе община Каварна

"Износът на енергия от страната е свит с 13 на сто, като това се дължи най-вече на спад на цената на международните пазари  два пъти. Всичко това води до влошаване на приходите на България от износ на енергия" - това обяви по време на проведената в петък в Каварна кръгла маса на тема "Развитието на ветроенергийните паркове в България - заедно с опазване на природата" министърът на икомомиката и енергетиката Петър Димитров. Той опроверга и изнесените в средата на седмицата данни за свито потреблемие в страната. "Не е вярно, че потреблението е свито с 50 на сто и просто някой си е добавил една нула. И през април, и през май, а и досега през юни потреблението на енергия е свито с 5 на сто. Вярно е, че има спад от миналата година с 25 до 28 на сто и индустрията е най-засегнатият отрасъл" - коментира Димитров.
През 2008 г. са произведени 2892 гигаватчаса електроенергия от алтернативни източници, от които 96 на сто от ВЕЦ и 4 % от вятърни генератори.
По данни на министерството в страната има 72 вятърни парка с мощност 113 мегавата. 71 от парковете са присъединени към мрежите на електроразпределителните дружества, а един от тях с мощност 35 мегавата е присъединен към преносната мрежа на страната. 41 от парковете са на територията на Е.ОН - България, тъй като генераторите са разположени на територията на общините Каварна, Балчик и Шабла с мощност 53 мегавата, което е 45 % от производството на вятърна енергия у нас, сочи още статистиката. В министерството има постъпили заявки за инвестиции за 5200 мегавата и по прогнозни данни през 2015 г. в България ще има вече около 600 вятърни генератора, заявят от ведомството. "Единственият проблем при ветрогенераторите е, че вятърът духа предимно нощем и трябва да имаме готовност да компенсираме мощностите, които изчезват буквално за минути. За съжаление, ТЕЦ-овете не са динамични структури и те не могат да ограничават повече от 81 на сто мощностите си, затова трябва да имаме дублиращи такива. Смятам, че регионът има добра перспектива в това отношение, защото оттук минава газопроводът за България, Турция, Гърция. Още повече, че имаме договореност с "Газпром" след свитото потребление в световен мащаб на газ да ни продава по-големи количества и затова могат да бъдат изградени малки газоцентрали, които могат да достигнат пълна мощност до 20 минути. Така с такива газоцентрали с монощност от 20 до 50 мегавата ще може да се компенсира проблемът с изчезващия вятър" - каза П. Димитров.
На територията на каварненското село Свети Никола е разположен най-големият ветроенергиен парк в Югоизточна Европа - този на американската AIS, като мощността му е 156 мегавата енергия, произвеждана от 52 генератора.
В рамките на форума, който за първи път събра представители на институциите - местната общност в лицето на кмета на Каварна и село Българево, както и неправителствени еко организации, Цонко Цонев - кмет на общината заяви: "На територията на Каварна досега са изградени 80 генератора, като първият парк е на Мицубиши до Българево, а през октомври трябва да бъде присъединен и да заработи и този на AIS, а през следващата година и паркът, който изграждат на наша територия EVN. Държа да отбележа, че двата проекта са реализирани преди влизането в сила на НАТУРА 2000, а и никой не е искал мнението на местната общност. От Мицубиши решиха и поставиха два радара, точно с цел опазване на птиците, които са и единствени в Европа. За една година досега не е унищожено и засегнато нито едно ято и от работата на генераторите по данните на радарите са засегнати само 2 врабчета. Крайно време е да се спре да се спукулира с темата".
Участие в първия по рода си форум нвзеха още евродепутатът Биляна Раева, представители на екологични организации, на научната общност, както и Андрас Деметар - съветник към генералната дирекция "Околна среда" на ЕК. Проявата бе посветена на необходимостта от устойчиво дългосрочноразвитие на вятърната електроенергия в страната, за да бъде изпълнен и ангажиментът ни към ЕС - до 2020 г. 16 % от енергията да е от възобновяеми източници. Участниците във форума посетиха и разгледаха първият работещ вече ветроенергиен парк - "Калиакра Уинд Пауър".
 


Сходни връзки

С 13 НА СТО Е СВИТ ИЗНОСЪТ НА ЕНЕРГИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди