изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 12:00 EEST
НЯМА БАЛАНС МЕЖДУ ИНВЕСТИТОРИ И ПРИРОДА    
ЕкологияВ първия по рода си форум по проблемите на алтернативната енергия, произвеждана у нас, който се проведе в Каварна участие взеха представители на научната и екологична общности. Според Добромир Добринов от "Зелени Балкани" и Таньо Мичев от катедрата по Обща екология при БАН към момента няма баланс между природата и инвеститорския интерес.

И двамата заявиха, че реално това е първата среща на всички страни по проблема и те се виждат и запознават за първи път. Добринов заяви, че според нормативната база, действаща сега у нас, се защитават интересите на инвеститорите, а не на екологията и природата, тъй като инвеститорите плащат на експертите за оценките за съвместимост на проектите им. "Така експертите са зависими, защото ако оценката не е в полза на инвеститора, то той не им плаща" - каза Добринов. Според него трябва да бъде променена законовата уредба и тези оценки да се дават от експертите от МОСВ, тъй като в страната има министерство - това на МРРБ, което да се грижи за интересите на инвеститорите, а МОСВ трябва да се грижи за опазването на природата. В подкрепа на неговите думи бе и мнението на Т. Мичев от БАН, който заяви: "Доказано е, че има отрицателно въздействие върху околната среда. Добруджа още от края на 19 в. е определена като обособена част на Европа. Именно тук отшумяват степите. Така ще се унищожи биоразнообразието, степите ще заглъхнат и ще се загубят местообитанията на различни видове". Еколозите са категорични, че в момента МОСВ отхвърля всички предложени им територии да бъдат обявени за защитени, с мотива, че има обявени зони, но това не е едно и също според тях, тъй като режимите са различни при защитени територии и зони.
Експертите смятат, че баланс между инвеститорски интерес и екология може да бъде постигнат, ако се приеме стратегия за развитие в сектора и бъде направена екологична оценка на стратегията. Другото, което е нужно да се направи е райониране на страната и карта с подходящите места. "Така инвеститорите няма да губят излишни средства, а ще се ориентират и ще инвестират на подходящите места" - казва Добринов.
 


Сходни връзки

НЯМА БАЛАНС МЕЖДУ ИНВЕСТИТОРИ И ПРИРОДА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди