изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 10:18 EET
НАД 2 500 САМОДЕЙЦИ ЩЕ СЕ ПРЕДСТАВЯТ В СЪБОРА КРАЙ ДЕБРЕНЕ    
КултураДве 4-годишни момиченца ще са най-малките участници във фолклорната проява


Над 2 500 изпълнители на автентичен фолклор ще вземат участие в тазгодишното 41-о издание на събора "Песни и танци от слънчева Добруджа", който ще се проведе на 27 юни в местността "Славната канара" край село Дебрене, научи НДТ от Стефан Узунов от община Добричка. Сили в певческата надпревара ще мерят индивидуални изпълнители и различни групи – певчески и инструментални, танцови състави, групи за народни обичаи. Като  най–млади участници до този момент са записани 4-годишните Ана–Мария Иванова и Жени Ивелинова Йорданова, които ще се изявят на ІІІ естрада.
Организатор и домакин на фолклорния събор е община Добричка, той се провежда в рамките на празника й. Ръководството‚ координацията и контролът се осъществяват от Организационен екип с председател кмета Петко Петков. Съборът има за цел да съхранява и популяризира добруджанските народни традиции‚ да стимулира интереса и любовта на поколенията към българското народно творчество. Вече четвърта поредна година той е включен в Националния културен календар на България.
Съборът има конкурсен характер. В него могат да се изявят певци, свирачи, танцьори, разказвачи на народни предания, инструментални, певчески, танцови и групи за народни обичаи, които изпълняват добруджанския автентичен фолклор. Поканени да журират фестивала са проф. Петър Ангелов и доц. Йорданка Неделчева от Варна и изтъкнати добруджански фолклористи, етнографи и хореографи.    Наградите се осигуряват от община Добричка‚ на изпълнителите се присъжда грамота за участие.
"Подготовката е в ход – имаме готовност да посрещнем всички състави от страната, които са подали заявки за участие - сподели Стефан Узунов. - Подготвили сме 5 естради с времетраене по 5,45 часа средно на естрада като изпълнение. Това не е окончателната продължителност, понеже все още се обаждат от цялата страна за участие. Освен от общините на нашата област заявки са подали фолклорни състави от областите  Стара  Загора, Монтана, Сливен, Русе, Шумен, Силистра  и  Варна". НДТ
 


Сходни връзки

НАД 2 500 САМОДЕЙЦИ ЩЕ СЕ ПРЕДСТАВЯТ В СЪБОРА КРАЙ ДЕБРЕНЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди