изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 10:42 EEST
Президентът: Идат следизборни мъки    
Новини
Президентът Георги Първанов предупреди за предстоящи трудности при сформирането на новия кабинет и изрази дълбоко разочарование от неглижирането на идеята за мажоритарния вот.


Държавният глава атакува партиите на самия връх на Скалния град на траките Перперикон, където се изкачи, за да открие Деветия международен артфестивал, на който той е патрон, предаде БГНЕС.
„В разгара на изборите не бих си позволил да правя негативни прогнози, но имам своите опасения и те не са изсмукани от пръстите. И ако преди една година, когато коментирах тези неща, мнозина ги поставяха под съмнение, сега имаме реалните данни от евроизборите”, подчерта държавният глава. Според него дори избирателната активност да е по-висока, дори и някои от основните партии, които ще бъдат мандатоносители, да коригират резултатите си, радикални промени в съотношението нямало да настъпят.
„Така, че при това статукво ще бъде много трудно да се направи работещо правителство. А това правителство ни е изключително необходимо в условията на икономическа криза. Казвал съм го и пак ще повторя – икономическа криза плюс политическа нестабилност означава да се върнем години назад, може би в самото начало на прехода”, категоричен беше Първанов.
Той разкри, че с всеки изминал ден се разочарова все повече от начина, по който се реализира идеята за мажоритарните избори, като уточни, че това е не само заради закона, който ограничи броя на кандидати до 31.
"Това е най-малката беля. Имам усещането, че партиите не разбраха дълбокия смисъл на идеята и вместо да отворят ветрилото и да поканят хора, утвърдени с обществено лидерство, с доказан управленски опит и качества, те заложиха на партийни кандидатури. 90 на сто от мажоритарните кандидати са хора от партиите”, подчерта президентът. Според него така се решават вътрешнопартийни проблеми.
Помолен да коментира т.нар. процес на "галевизация” на обществото, той заяви, че кандидатирането на хора, които по една или друга причина са привлечени под съдебна отговорност, е сериозна провокация към утвърдените демократични принципи, държавата и обществото.
„Разбира се, това не е измислен от нас конституционен принцип - всеки да бъде невинен до доказване на противното. Ние трябва да имаме буфери, които да не позволяват и в бъдеще управляващите или имащите влияние да използват съдебната власт, да използват конюнктурата за атака срещу политическия опонент”, каза още президентът.
Според него съответният член от закона трябва да бъде коригиран, защото сега нещата са по-различни, отколкото през 2001 г., когато той бе приет.
„При наличието на две възможни решения на съда аз мисля, че има достатъчно гаранции да не се допусне подобна политическа репресия. От друга страна, за да се избегнат подобни манипулации, мисля, че бъдещият законодател трябва да промени нещата така, че да сложи бариера пред амбициите на хора, заподозрени в тежки престъпления”, каза държавният глава.
Той отправи апел към гражданите да осъзнаят, че това "е един Рубикон".
"Ако ние сега допуснем хора, които имат тежки грехове, те не просто ще очернят образа на България с присъствието си в парламента, но и ще накърнят представата ни за демокрация много по-трайно и по-дълбоко, отколкото досега. Затова всеки избирател трябва да гласува по съвест”, подчерта Първанов.
По-късно в Хасково Георги Първанов заяви пред журналисти, че основните бъдещи парламентарни сили трябва да са подготвени, че ще има бързо свикване на парламента - "сега в по-голяма степен ще действам бързо". Ще насроча датата малко след като бъдат обявени официално резултатите, съобщи президентът. Даже съм си наумил и самата дата, но нека да не тичаме пред вятъра, каза държавният глава. Той добави, че първият мандат също ще бъде даден възможно най-бързо, като изрази надежда той да бъде успешен. Готов съм да приема и реализацията му от лидера на победилата парламентарна формация, отбеляза президентът.  dir.bg
 


Сходни връзки

Президентът: Идат следизборни мъки | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди